Analys klar av svarta lådor från Iran
Kraschen inträffade sydväst om Irans huvudstad Teheran. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT-arkivbild


En preliminär analys av "svarta lådorna" från det trafikflygplan som sköts ned av iranskt luftvärn i Iran har avslutats av det internationella utredningsteamet, meddelar Kanadas transportmyndighet (TSB). Men rönen offentliggörs inte.

"Nedladdningen och den preliminära dataanalysen var en viktig milstolpe i det som måste vara en noggrann och transparent säkerhetsutredning", säger Katy Fox vid TSB i ett uttalande.

"Arbetet i Paris är klart men utredningarna är långt ifrån över. Det finns fortfarande många viktiga frågor som måste besvaras."

Hon säger att utredarna har uppmanat Iran att släppa fler uppgifter från flygplanet och att Iran, som leder utredningen, inte har gett TSB mandat att meddela vad de kommit fram till.

I måndags meddelade den franska haverimyndigheten BEA att data hade börjat laddas ned och representanter från de länder som berördes av kraschen samlades i Paris för att läsa av de svarta lådorna. Där finns ljud från planet och konversationer mellan piloterna, samt information om flygparametrar.

Datan har lämnats över till de iranska utredare som leder arbetet.

Planet, Ukraine International Airlines flight 752, sköts ned strax efter att det lyft från Irans huvudstad Teheran på morgonen den 8 januari i år. Samtliga 176 personer ombord omkom, av dem 17 personer som var svenska medborgare eller folkbokförda i Sverige. De flesta av offren var från Iran eller Kanada, och många hade dubbelt medborgarskap.

Iran nekade först till att planet skjutits ned, men medgav sedan att den mänskliga faktorn orsakat nedskjutningen.

(TT-AFP)