Den amerikanske presidenten Donald Trump utfärdade den 12 november en order som stoppar amerikanska investerare från ägande i 31 kinesiska företag som bedöms ha kopplingar till olika grenar av den kinesiska militären och underrättelsetjänsten.
Ordern kom som en respons på växande oro över att kapital från amerikanska fonder flödar in Kina och stödjer den totalitära regimen. Många välkända kinesiska företag berörs, däribland icke publika bolag som Huawei och noterade bolag som China Mobile och Hangzhou Hikvision. De 31 företagen har tidigare listats av Pentagon som ”ägda eller kontrollerade” av Folkets befrielsearmé – det officiella namnet på den kinesiska militären.
Peking ”utnyttjar alltmer amerikanskt kapital för att skaffa resurser till och för att möjliggöra utveckling och modernisering av sin militär, underrättelsetjänst och andra säkerhetsfunktioner”, sägs det i ordern.
Förbudet kan vara ett tecken på vad som kan komma att hända kinesiska företag med nära band till kommunistpartiet. Det kan bli allt svårare att skaffa kapital från USA. När man undersöker det utländska ägandet i de här företagen finner man dessutom att många av dem delvis ägs av framstående amerikanska riskkapitalbolag, försäkringsbolag och pensionsfonder.
Trumps senaste begränsning för kinesiska företag kommer att hindra amerikanskt kapital från att finansiera den kinesiska militären och underrättelsetjänster som kan skada amerikanska intressen. Amerikanska medborgare och företag förbjuds att köpa nya andelar i de listade företagen med start 11 januari 2021. Investerare som redan äger andelar i företagen har närmare ett år på sig, till november 2020, att dra sig ur sina investeringar.
– Presidentens agerande har till syfte att skydda amerikanska investerare från att oavsiktlig tillhandahålla kapital som går till att förstärka kapaciteten hos Folkets befrielsearmé och Folkrepubliken Kinas underrättelsetjänst, sade Robert O’Brien, säkerhetsrådgivare i Vita huset.
Den republikanske senatorn Marco Rubio, känd för att vara hård i retoriken mot Kina, applåderade beslutet. I ett uttalande den 12 november sade han att Kinas ”exploatering av den amerikanska kapitalmarknaden är en tydlig och fortlöpande risk för den amerikanska ekonomin och nationens säkerhet”.
Epoch Times har genomfört en analys av ägandet i de här 31 kinesiska företagen som avslöjar att amerikanskt kapital i mångmiljardklassen redan har flödat in i aktier i dessa företag, som alla ska ha kopplingar till den kinesiska militären och till underrättelseorganisationer.
I de 16 publika bolagen, som antingen finns på listan eller är dotterbolag eller besläktade med företagen på listan, har amerikanska investerare för närvarande aktier värda 14,9 miljarder dollar, baserat på stängningskursen den 20 november och de senaste tillgängliga offentliga uppgifterna sammanställda av Bloomberg.
Den allra största andelen av dessa närmare 15 miljarder dollar har investerats i två av Kinas största giganter inom telekommunikation. Överst på listan är China Mobile Ltd och China Telecom Corp., där det tillsammans har investerats 10,4 miljarder dollar. Båda företagen tros ha kopplingar till kinesiska militären, enligt amerikanska försvarsdepartementet.
Trea på listan är Hangzhou Hikvision Digital Technology, tillverkare av övervakningsutrustning, med investeringar på 1,7 miljarder dollar. Hikvision har kritiserats i väst för att ha tillverkat utrustning som använts för att övervaka muslimska uigurer i nordöstra delen av Xinjiang.
Föga förvånande är bolag som investeringsrådgivare och fondförvaltare den enskilt största gruppen som investerat i de här kinesiska företagen, med 13,5 miljarder i investeringar. De följs av statliga fonder och pensionsfonder med värden på 466 miljoner dollar, och hedgefonder med investeringar på 406 miljoner dollar. Andra grupper av investerare med stora innehav är försäkringsbolag.
Bland investeringsrådgivare är passiva förvaltare som BlackRock och Vanguard dominerande, med mer än två miljarder dollar vardera i tillgångar i bolagen. Den största delen av tillgångarna i amerikanska pensions- eller investeringsfonder kommer från California Public Employees Retirement Systems, som bedöms ha omkring 400 miljoner dollar investerade i flera statligt kontrollerade företag som China Mobile, China Telecom och China Unicom.
Framledes kommer banker och börsmäklare behöva uppdatera sina varningslistor för klienternas räkning. Investeringsbolag kommer att förbjudas att köpa nya andelar i dessa företag. De får dock en viss tid på sig att göra sig av med sina befintliga innehav.
Relativt sett utgör de här investeringarna en väldigt liten andel av amerikanska fonder. Till exempel har BlackRock, vars fonder är värda 2,4 miljarder dollar i de 16 företag Epoch Times har undersökt, 7500 miljarder dollar i tillgångar totalt. I absoluta tal är emellertid 15 miljarder dollar i amerikanskt kapital ett enormt belopp.
Ett antal obetalda förfallna skulder i statligt ägda företag den senaste tiden har gjort att kreditvärdigheten i kinesiska lokala och provinsiella regeringar har ifrågasatts, liksom deras skyddsmekanismer mot betalningsinställelser. Bland de större betalningsinställelserna märks de som gjorts av företagen Tsinghua Unigroup ocn Huachen Automotive Group. Dessa båda orsakade utförsäljningar av kinesiska obligationer i mitten av november.
Så här långt har skuldsmittan begränsats till vissa sektorer och provinser. Det kan dock vara en tidsfråga innan det blir större spridning och nationella storföretag drabbas. Att förbjuda amerikanska investerare från att involvera sig i kinesiska företags kapitalmarknad skär av en viktig finansieringskälla för bolag som har likviditetsbrist.
– Även om myndigheter vill ha disciplin på marknaden för mer riskfyllda företag kan de [Kina] inte vet hur mycket kreditrisk som krävs för en bredare spridning. Ingen kan veta säkert var gränsen går, med tanke på att det inte finns någon tidigare motsvarighet till denna risk i Kinas finansiella system, skrev Rhodium Group i ett kundmeddelande nyligen.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.