Alla förtjänar läsglädje

2022 års vinnare av Läsguldet är Lynn Alpberg, som arbetar engagerat för att hjälpa personer med lässvårigheter att finna läsglädje. Foto: Elliot Elliot


Årets pristagare av Läsguldet har nu offentliggjorts. Det är bibliotekarie Lynn Alpberg som äras för sina insatser att sprida läsglädje till personer med lässvårigheter.

Den 17 november firade det Svenska Daisykonsortiet (SDK) sitt 20-årsjubileum. SDK har fått sitt namn efter talboksstandarden Daisy vars syfte är att göra böcker mer tillgängliga för personer med läsnedsättningar, alltså personer med exempelvis dyslexi eller synskador.

I samband med jubileumet anordnades en konferens i hybridform; därmed kunde man deltaga både på plats i Malmö och digitalt. Temat för årets konferens var utveckling – ett brett ämne som skapade diskussioner om hur tillgänglig modern teknik egentligen är, såväl som hur böcker på ett bättre sätt kan göras tillgängliga för personer med syn- eller läshinder.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!