Al-Azhar-universitetet manar till bojkott av Sverige

Al-Azhar-universitetet är den högsta religiösa institutionen för sunnimuslimer. Foto: MOHAMED HOSSAM/AFP via Getty Images


Al-Azhar-universitetet i Kairo, världens högsta religiösa institution för sunnimuslimer, gick på onsdagen ut och manade till bojkott mot import av produkter från Sverige och Nederländerna efter förra veckans koranaktioner.

Det rör sig dels om svensk-dansken Rasmus Paludan, som på lördagen brände en koran framför den turkiska ambassaden på Gärdet i Stockholm. Dels rör det sig om ledaren för den nederländska Pegidarörelsen, som på söndagen vandaliserade islams heliga skrift utanför landets parlament.   

Al-Azhar kallade aktionerna för ett ”brott” mot muslimer och föreslog att den enda lämpliga åtgärden vore att bojkotta de båda länderna som anses beskydda ”barbariska brott under det inhumana och omoraliska banér de kallar yttrandefrihet”. Sverige och Nederländerna beskrivs som ”diktaturer av kaos och ondartade beteenden”.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!