7 smarta tips till dig som ska ut och resa
Folk anländer till Stansteds flygplats i England. Foto: Bethany Clarke/Getty Images


Oavsett om du ska på en weekend i någon spännande stad eller om du planerar att spendera en vecka på någon solig strand, så kan du få nytta av några av tipsen vi har samlat ihop här för att eliminera de små barriärerna och njuta av din resa fullt ut.

1. Packa handbagaget smart

Hur packar man ett handbagage egentligen? Okej, för det första måste du tänka på vad du definitivt inte får packa ner i ditt handbagage, alltså sådant som skulle stoppas i säkerhetskontrollen. Det packar man i det incheckade bagaget. Det inkluderar allt flytande i tuber eller förpackningar som är större än 100 ml (ja, Kalles kaviar är flytande i det här fallet), vassa föremål (även hopfällbara sådana, grabbar!). Tänk till nu här om du exempelvis har några verktyg.

Sedan packar man inte ner sitt pass, viktig medicin, värdesaker, sin laptop eller iPad i det incheckade bagaget. Huvudsakligen för att det är ömtåligt och kan gå sönder, och allt du packar ner i din väska ligger på ditt eget ansvar.

På hemresan lägger du överhuvudtaget inte ner dina bilnycklar till bilen som står på parkeringen på flygplatsen, eller dina hemnycklar i det incheckade bagaget. Själv tycker jag inte om att ha ett för tungt handbagage eller ha för mycket onödiga saker i den, men får det plats, så varför inte ha badkläderna där och en dags ombyte, så är man försäkrad.

2. Kom ihåg hur ditt bagage ser ut

Var det nu en svart, eller grå, eller mörkgrön eller kanske mörkblå väska du hade? Åh just det, det var ju Londons tunnelbana på den! Bra där! Det är det inte många som har, men se upp, den kommer ändå inte att vara unik. Några saker man kan försöka lägga på minnet om sin egen (eller kanske lånade) väska kan vara färg, storlek, märke, hur många hjul den har. Eller varför inte markera den med något klistermärke, ett snöre, eller dina initialer?

Men kom ändå ihåg att en svart väska med ett rött band ibland ändå inte räcker som kännetecken. Läs därför även nästa tips. Du kan ju även ta en bild på din väska. Med de flesta mobiler idag är det ingen svår sak.

3. Skriv en egen namnlapp

Du kanske vet exakt hur din egen väska ser ut. Jag tror dig, men tänk om någon annan faktiskt har en exakt likadan väska som du? Här kommer en av fördelarna med att ha en egen namnlapp upp. Förutom att det är bra att ha ifall taggen du får av flygbolaget skulle ramla av, så riskerar du inte att någon annan, eller du själv, tar fel väska.

4. Läs bagagereglerna och väg väskan hemma

Nu kan man sitta och spendera flera timmar till att läsa igenom det avtal man har ingått när man köpt en flygbiljett och alla de regler som finns om man tycker sådant är roligt. Om inte, så kan jag rekommendera det som man kan få mest nytta av, nämligen bagagereglerna.

Ingår incheckat bagage i biljetten? Hur mycket får det väga? Är det 20 kg per väska eller 20 kg per person? Tänk på att du kan undvika onödiga kostnader om du tagit dina tio minuter och läst igenom och förstått bagagereglerna! Om något är oklart, eller om du har specialbagage och undrar över hur det går till, ring eller mejla resebyrån eller flygbolaget i förväg, så blir incheckningen en smidig och smärtfri process! Och glöm inte att väga bagaget hemma på badrumsvågen.

5. Taxfree

Kanske har du lovat köpa parfym till en kompis, en Jägermeister, eller rom? Oavsett vad det är, glöm inte att om du senare under resan kommer att ha ett anslutande flyg, så måste du säga till om det när du betalar i kassan, så att produkten försluts på ett sätt som gör att du får behålla det när du ska igenom ytterligare en säkerhetskontroll senare.

De flesta kassörer i taxfree är mycket duktiga på detta och frågar, men tänk på att det kan vara någon ny i kassan, eller att vidareresan inte syns på ditt boardingkort eller liknande, så att du själv också har koll på läget. Är du osäker på om du kanske skulle få ut väskan under transfern, så kan du ju lägga ner sakerna. Själv tycker jag: förslut hellre en gång för mycket än en gång för lite.

6. ”Ledsen i ögat” när du får tillbaka väskan?

Visar det sig att din alldeles nyköpta dyra väska blivit blöt, smutsig eller fått kosmetiska repor vid återföreningen vid bagagebandet? Ja, det hände i alla fall mig när jag reste sist.

Mitt tips är att vara lugn, andas djupt och i stället tänka på hur rolig och spännande resan har varit. Jag menar, väskor är ju ändå till för att användas. Slitage uppstår så snart man börjar använda en sak, precis som med mycket annat i livet. Det finns ändå värre saker här i världen.

Har du däremot fått en riktig skada, som ett hål eller en riktig spricka i väskan, vänder du dig till ankomstservice för att göra en skadeanmälan. De är oftast hjälpsamma och tillmötesgående och hjälper gärna till!

7. Kom inte ditt bagage?

Eller? Va?! Kom inte ditt bagage? Titta ett varv till. Är det specialbagage? En barnvagn? Då kommer det kanske på ett särskilt band. Men nej. Alla har fått sina väskor utom du.

Lugn. Det är nu du kan känna dig lättad eftersom du följt alla råden ovan eller hur…? Du har dina nycklar på dig, och du har dina mediciner på dig, så det är ingen panik. Du har dina badkläder, så du kan njuta av solen i alla fall. Du vet precis hur din väska ser ut när du ska göra en anmälan hos ankomstservice, för du har en personlig namnlapp och du har kanske rentav en bild på din väska.

Snyggt! Då kan du se fram emot en snar återförening. Jag menar, visst, det är surt att just din väska inte kom, men sådant händer, och du har så du klarar dig ett par dagar, lagom tills väskan kommer. Och glöm inte att göra anspråk på dina försäkringar om du har sådana, och spara alla kvitton.