59-åring skändade Ebbas grav – döms till två månaders fängelse
Den 59-årige mannen döms till två månaders efter att ha skändat Ebba Åkerlunds grav. Foto: Tony Lingefors/Epoch Times-arkivbild


En 59-årig man har skändat Ebba Åkerlunds grav flera gånger och hotat en kyrkovaktmästare med kniv. Nu döms han till två månaders fängelse men slipper utvisning.

Elvaåriga Ebba mördades för två år sedan av Rakhmat Akilov under terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.

Döms till olaga hot

Förra året har hennes grav vid Adolf Fredriks kyrka i centrala Stockholm skändats åtskilliga gånger. Man fattade misstankar mot en 59-årig polsk medborgare.

På torsdagen meddelade Stockholms tingsrätt domen mot mannen. Han döms till olaga hot och brott mot griftefriden i två fall. Han slipper dock utvisning, något som åklagaren yrkade på, och döms till två månaders fängelse.

Tingsrätten konstaterade att mannen bland annat har ”hällt stearin över en lykta, trampat ned en blomsteruppställning, brutit av rosor” på Ebbas Åkerlunds grav.

Ebbas pappa besviken

Tidigare har Stefan Åkerlund sagt att han vid flera tillfällen har träffat på mannen vid kyrkogården. Han säger att han har varit hotfull och spottat på honom.

Den 59-årige mannen är samtidigt dömd till ett tvåårigt fängelsestraff i Polen som han ska avtjäna.

Ebbas pappa, Stefan, är besviken över det låga straffet och att han inte utvisas. Enligt honom har graven skändats över 50 gånger. Men det var endast två av fallen som togs upp i rättegången.

”Kan inte vara sant, skändat min dotters grav över 50 ggr. Döms till 2 månaders fängelse - INGEN UTVISNING. Är fri att återvända hit efter avtjänat straff i Polen. Kan tillägga att det första han gjorde när jag klev in i rättsalen var att sätta upp fingret i luften för mig. Tack så jävla mycket Sverige än en gång”, skriver han på Facebook.