I skuggan av gängskjutningarna i Malmö har polisen beslagtagit 40 illegala skjutvapen och stora mängder narkotika under 2018. Det visar statistik för polisens specialgrupper Fokus, skriver Sydsvenskan.
Under förra året gjorde Fokusgrupperna husrannsakningar i 147 fordon och i 193 bostäder. Resultatet blev beslag av bland annat 52 kilogram amfetamin, 274 kilogram cannabis och 2,2 miljoner svarta pengar.
"Oerhörd tillgång till vapen och narkotika"
Vidare har man beslagtagit 12,7 kilogram sprängmedel, 5,6 kilogram kokain och 639 550 dagsdoser dopningspiller.
– Det visar oss två saker. Det ena är att det finns en oerhörd tillgång till vapen och narkotika i Malmö, men också att vi fortsätter göra nedslag och strypa det flödet, och framför allt att vi kan förebygga att det sker fler våldsdåd, säger Andy Roberts, lokalpolisområdeschef för Malmö norr, till Sveriges Radio.
Malmöpolisen Fokusgrupper har arbetat brottsförebyggande i åtta år. Man riktar bland annat in sig på att jaga vapen och narkotika. Det rör sig om områdespolisen som har god kännedom om stadens kriminella.
Arbetssättet har gett effekt. Polisen lyckades lokalisera 47 efterlysta personer och 229 personer stoppades med narkotika på sig.
12 personer sköts till döds
20 års fängelse har dömts ut för grova vapenbrott och grova narkotikabrott. Men trots polisens förebyggande arbete sköts 12 personer till döds under året som gick. Andy Roberts tycker ändå att arbetet har varit framgångsrikt.
– Vi har ett gott utredningsresultat nu i de tolv morden, och det sitter 14 frihetsberövade. Vi hoppas någonstans att det goda arbete som gjorts under 2018 ska leda till fällande domar och att de inblandade i dödsskjutningarna får ta sina straff, säger han till radiokanalen.
Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef i södra Malmö, säger till Sydsvenskan att man prioriterar dödskjutningarna under 2018. Det drar oerhörda resurser, men ändå tycker han att personalen har gjort bra ifrån sig.
– Vi tycker att vi ändå har bra kontroll på de kriminella i Malmö och på vilka som är på gång att bli det. När utredningspressen väl släpper ska vi sätta in mer resurser här.