Regeringen och samarbetspartierna föreslår 39 miljarder i stöd till företag som tappat mer än 30 procent av omsättningen under mars och april.
Uppemot 180 000 företag uppges kunna ta del av stödet, men pengar betalas ut tidigast i juli.
– Nödropen har varit många från många företag, inte minst i besöksnäringen, säger Emil Källström (C), ekonomiskpolitisk talesperson, på en pressträff tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (S), finansmarknadsminister Per Bolund (MP) samt Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.
Enligt Magdalena Andersson summerar nu de krispaket som regeringen lagt, i rena effekter på statens budget, en nota för staten på 170 miljarder kronor.
– Det motsvarar 3 procent av BNP, det är väldigt omfattande åtgärder, säger hon.
För att kvalificera sig för det nya omställningsstödet ska företagen ha ett omsättningstapp på minst 30 procent under mars och april. Det kan sökas av företag i alla branscher, det är inte riktat till vissa.
"Håll ut – hjälp kommer"
Stödet är ett omsättningsstöd, men också ett stöd för omställning.
– Det kan till exempel handla om en restaurang som jobbar mer med hemkörning och hämtmat jämfört med tidigare, säger Magdalena Andersson.
Totalt kostar stödet 39 miljarder kronor och regeringen siktar på att få lagstiftningen på plats den 1 juli, men den gäller alltså retroaktivt. Det ska också godkännas av EU, men det liknar mycket de stöd som redan införts i Norge och Danmark och de har fått EU-kommissionens välsignelse.
Det är först i juli som Skatteverket kan börja behandla ansökningar om stöd för att kunna betala ut pengar. Företagen kommer med andra ord att få vänta på stödet till i sommar.
– För de som står i valet och kvalet om de ska kämpa vidare eller ge upp och gå i konkurs, så är det här en kraftig signal om att hålla ut – hjälpen kommer, säger Emil Källström.
Finansministern säger att utbetalningen av pengarna ska ske så snart som möjligt.
– Vi jobbar med att detta ska vara infört den 1 juli, men kan vi få det på plats snabbare så är det bra, säger Magdalena Andersson.
Hon har tidigare varit tveksam till stödet, bland annat för att det skulle bli för dyrt och att det skulle vara svårt att få det rättssäkert och att träffa rätt företag.
– Men jag har också varit tydlig med att krisen är djupare än vad vi trodde för en månad sedan, så därför har vi sett behov av ytterligare åtgärder.
150 miljoner
Storleken på stödet avgörs av hur stort intäktsbortfall för företaget har varit under mars och april jämfört med samma månader i fjol. Det kan täcka mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader, sådant som hyror och leasingavtal.
För att få stöd måste företaget ha haft en omsättning på minst 250 000 kronor det senaste räkenskapsåret.
Maxbeloppet i stöd uppgår till 150 miljoner kronor per företag.
Finansministern framhåller att stödet inte riktar sig till särskilda branscher, utan till de företag som drabbats mest av omsättningstapp, oavsett bransch.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) betonar att det har varit viktigt att sätta en låg gräns för omsättningen, så att även småföretag kan få ta del av stödet.
Kristersson positiv
Eftersom det finns en risk för fusk kommer det också att finnas olika regler för att kunna kräva tillbaka oriktigt utbetalda pengar.
– Och företagen kommer att få lämna uppgifter på heder och samvete, säger Bolund.
Oppositionspartierna M, KD och SD har alla lagt fram förslag i riksdagens finansutskott för att sätta press på regeringen för ett omsättningsstöd. Trycket från företagsorganisationer har också varit hårt.
– Det är bra att det kom, vi har krävt det här under en månads tid och det har funnits majoritet för det i riksdagen, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till TT.
– Företagen ska känna att staten och politiken står vid deras sida när det går åt helvete, det är det absolut viktigaste, säger Kristersson.
Sverigedemokraterna välkomnar beskedet men klagar över regeringens senfärdighet.