loading






En säkerhetsvakt läser på sin mobiltelefon under sitt arbete i en nästan tom galleria i Peking, den 27 februari, 2020. Foto: Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images
En säkerhetsvakt läser på sin mobiltelefon under sitt arbete i en nästan tom galleria i Peking, den 27 februari, 2020. Foto: Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images
Utrikes

21 miljoner mobilabonnemang har stängts i Kina – kan innebära stort antal döda av KKP-virus

Nicole Hao

Över 21 miljoner mobiltelefonabonnemang i Kina avslutades de senaste tre månaderna, samtidigt som 840 000 fasta telefonabonnemang stängdes, enligt kinesiska myndigheter den 19 mars. Dödsfall på grund av KKP-viruset kan ha bidragit till antalet stängda abonnemang.

Mobiltelefoner är en nödvändighet i livet i Kina.

”Digitaliseringsnivån i Kina är mycket hög. Människor kan inte överleva utan en mobiltelefon”, säger Tang Jingyuan, USA-baserad Kina-kommentator, till Epoch Times den 21 mars.

”Oavsett vad människor vill göra; myndighetsärenden som handlar om pensioner eller socialförsäkringsfrågor, för att köpa tågbiljetter, handla..., så måste de använda sina mobiltelefoner.”

”Den kinesiska regimen kräver att alla kineser använder sina mobiltelefoner för att skapa en hälsokod. Nu tillåts kineser bara att röra sig i Kina med en grön hälsokod. Det är omöjligt för en människa att säga upp sin mobiltelefon”, säger Tang.

Kina introducerade krav på ansiktsscanning den 1 december 2019 för att bekräfta identiteten på den person som har registrerat telefonen. Så tidigt som den 1 september 2010 krävde Kina att alla mobiltelefonanvändare skulle registrera sin telefon på deras riktiga identitet, så att staten kan kontrollera människors tal via det storskaliga övervakningssystemet.

Dessutom är det kinesiska folkets bankkonton och socialförsäkringskonton knutna till deras mobiltelefoner, och apparna för alla de här tjänsterna kan detektera telefonens SIM-kort och sedan kontrollera med databasen att numret tillhör den personen.

Peking lanserade de mobiltelefonbaserade hälsokoderna den 10 mars. Alla människor i Kina måste installera en app och registrera sin personliga hälsoinformation. Sedan kan appen skapa en QR-kod, som finns i tre färger, för att klassificera personens hälsa. Röd betyder att personen har en smittsam sjukdom. Gul betyder att personen kan ha en smittsam sjukdom. Grön betyder att personen inte har en smittsam sjukdom.

Peking hävdar att hälsokoden är till för att förhindra spridningen av KKP-viruset (kinesiska kommunistpartiet, KKP), vanligen känt som det nya coronaviruset.

En kvinna tittar på sin mobiltelefon i Shanghai den 17 mars 2020: Foto: Hector Retamal/AFP via Getty Images

21 miljoner mobiltelefonabonnemang avslutas

Kinas industri- och informationsdepartement tillkännagav den 19 mars antalet mobiltelefonanvändare i varje provins under februari. I jämförelse med uppgifter från den 18 december 2019 har både mobiltelefonanvändare och antalet fasta telefoner minskat dramatiskt. Under samma period året innan hade antalet abonnemang ökat.

Antalet mobiltelefonanvändare minskade från 1,600957 miljarder till 1,579927 miljarder, vilket är 21,03 miljoner färre. Fasta abonnemang sjönk från 190,83 miljoner till 189,99 miljoner, vilket är 0,84 miljoner färre.

För ett år sedan, i februari 2019 hade antalet abonnemang ökat. Enligt departementets uppgifter den 26 mars 2019 och den 20 december 2018 ökade antalet mobiltelefonanvändare i februari 2019 från 1,5591 miljarder till 1,5835 miljarder, vilket är en ökning med 24,37 miljoner. Antalet abonnemang för fast telefoni ökade från 183,477 miljoner till 190,118 miljoner, vilket är 6,641 miljoner fler.

Enligt Kinas nationella statistikbyrå var landets befolkning i slutet på 2019, 4,67 miljoner större än 2018 och hade nått 1,40005 miljarder människor.

Minskningen i antalet användare av fast telefoni kan vara på grund av den landsomfattande karantänen i februari, då småföretag var stängda. Men minskningen av antalet mobiltelefonanvändare kan inte förklaras på det här sättet.

Enligt användardata från Kinas tre mobiltelefonoperatörer, ökade antalet abonnemang i december 2019, men minskade drastiskt 2020.

China Mobile är den största operatören, som har 60 procent av Kinas mobiltelefonmarknad. De rapporterade att de hade tappat 7,254 miljoner mobiltelefonabonnemang under februari, och 0,862 miljoner i januari. Men i december 2019 hade de fått 3,732 miljoner fler användare.

China Mobile hade en positiv utveckling i början av 2019. De hade 2,411 miljoner fler användare i januari 2019, och 1,091 miljoner fler användare i februari 2019.

China Telecom är den näst största mobiltelefonoperatören med ungefär 21 procent av marknaden. De tappade 5,6 miljoner användare i februari 2020 och 0,43 miljoner användare i januari 2020.

I december 2019 fick de 1,18 miljoner fler användare, 2,96 miljoner fler i februari 2019 och 4,26 miljoner fler i januari.

China Unicom har ännu inte publicerat sina data för februari, men har samma trend som de andra två operatörerna i januari 2020 och i början av 2019. Företaget tappade 1,186 miljoner användare under januari 2020, men ökade med 1,962 miljoner användare i februari 2019 och 2,763 miljoner användare i januari 2019.

Kina tillåter varje vuxen att ansöka om som mest fem mobiltelefonnummer. Sedan den 10 februari har de flesta kinesiska elever haft sina lektioner via internet, med ett mobiltelefonnummer, på grund av att deras skolor har varit stängda. De här elevernas abonnemang står i deras föräldrars namn, vilket innebär att en del patienter behövde öppna ett nytt mobiltelefonabonnemang i februari.

En försäljare använder mobilen medan hon väntar på kunder, i Jiujiang, Kina, den 6 mars 2020. Foto: Noel Celis/AFP via Getty Images

Analys

Den stora frågan är om det dramatiska raset i antalet mobiltelefonabonnemang är en reflektion av avslutade abonnemang till följd av att användarna har dött på grund av KKP-viruset.

”Det är möjligt att en del migrantarbetare hade två mobiltelefonnummer innan. Ett för deras hemstad och det andra för den stad där de arbetar. Kanske avslutade de i februari numret i den stad där de arbetade eftersom de inte kunde vara där”, säger Tang.

Många migrantarbetare åkte till sina hemstäder över det kinesiska nyåret i januari, men på grund av reserestriktioner kunde de sedan inte åka tillbaka till den stad där de hade sitt jobb.

Men, på grund av månadskostnaden för att ha ett mobilabonnemang i Kina, kan de flesta migrantarbetarna – gruppen med den lägsta inkomsten – troligen bara ha ett mobilabonnemang.

Enligt Kinas nationella statistikbyrå hade Kina 288,36 miljoner migrantarbetare den 29 april 2019.

Den 17 mars sade Meng Wei, talesperson för Kinas nationella utvecklings- och reformkommission, vid den månatliga presskonferensen i Peking att förutom Hubei så hade alla provinser rapporterat att 90 procent av deras företag hade återupptagit sina verksamheter. I Zhejiang, Shanghai, Jiangsu, Shandong, Guangxi, och Chongqing hade nästan alla företag återupptagit sina verksamheter.

Om både antalet migrantarbetare och anställningsgraden stämmer så har 90 procent av migrantarbetarna återgått till sina arbeten.

Den ekonomiska nedgången orsakad av isoleringen i Kina kan också ha lett till att en del människor som har en extra telefon kan ha sagt upp den. När det har varit svårt att få en inkomst har de kanske sagt upp den telefonen för att slippa en extra utgift.

”Just nu vet vi inga detaljer. Om bara 10 procent av mobilabonnemangen avslutades på grund av att användaren dog av KKP-viruset, så skulle det handla om 2 miljoner”, säger Tang.

Kinas rapporterade dödstal stämmer inte med vilka slutsatser man annars kan dra om situationen där.

En jämförelse med situationen i Italien pekar också på att de kinesiska dödstalen är avsevärt underrapporterade. Italien har använt liknande åtgärder som den kinesiska regimen. KKP-viruset har hittills skördat 4825 liv i Italien, vilket ger en dödlighet på 9 procent. I Kina har många fler människor utsatts för viruset, men den rapporterade dödssiffran på 3265 personer ger bara en dödlighet på 4 procent. Det är mindre än hälften av vad som har rapporterats från Italien.

Olika aktiviteter i utbrottets epicentrum, i provinsen Hubei, motsäger de dödstal som Kina har rapporterat. Wuhans sju krematorier rapporterade i slutet av januari att de brände kroppar 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Sedan den 16 februari har Hubei även använt 40 mobila krematorier, där varje ugn har kapaciteten att bränna fem ton medicinskt avfall och kroppar per dag.

Det verkliga dödstalet i Kina är ett mysterium eftersom det saknas data. Att 21 miljoner mobilabonnemang har avslutats pekar på att det verkliga dödstalet kan vara långt större än det officiella.

Epoch Times refererar till det nya coronaviruset, orsaken till covid-19, som KKP-viruset, på grund av att kinesiska kommunistpartiets mörkläggning och felhantering tillät viruset att sprida sig över Kina och bli till en pandemi.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading






En säkerhetsvakt läser på sin mobiltelefon under sitt arbete i en nästan tom galleria i Peking, den 27 februari, 2020. Foto: Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images
En säkerhetsvakt läser på sin mobiltelefon under sitt arbete i en nästan tom galleria i Peking, den 27 februari, 2020. Foto: Nicolas Asfouri/AFP via Getty Images
Utrikes

21 miljoner mobilabonnemang har stängts i Kina – kan innebära stort antal döda av KKP-virus

Nicole Hao

Över 21 miljoner mobiltelefonabonnemang i Kina avslutades de senaste tre månaderna, samtidigt som 840 000 fasta telefonabonnemang stängdes, enligt kinesiska myndigheter den 19 mars. Dödsfall på grund av KKP-viruset kan ha bidragit till antalet stängda abonnemang.

Mobiltelefoner är en nödvändighet i livet i Kina.

”Digitaliseringsnivån i Kina är mycket hög. Människor kan inte överleva utan en mobiltelefon”, säger Tang Jingyuan, USA-baserad Kina-kommentator, till Epoch Times den 21 mars.

”Oavsett vad människor vill göra; myndighetsärenden som handlar om pensioner eller socialförsäkringsfrågor, för att köpa tågbiljetter, handla..., så måste de använda sina mobiltelefoner.”

”Den kinesiska regimen kräver att alla kineser använder sina mobiltelefoner för att skapa en hälsokod. Nu tillåts kineser bara att röra sig i Kina med en grön hälsokod. Det är omöjligt för en människa att säga upp sin mobiltelefon”, säger Tang.

Kina introducerade krav på ansiktsscanning den 1 december 2019 för att bekräfta identiteten på den person som har registrerat telefonen. Så tidigt som den 1 september 2010 krävde Kina att alla mobiltelefonanvändare skulle registrera sin telefon på deras riktiga identitet, så att staten kan kontrollera människors tal via det storskaliga övervakningssystemet.

Dessutom är det kinesiska folkets bankkonton och socialförsäkringskonton knutna till deras mobiltelefoner, och apparna för alla de här tjänsterna kan detektera telefonens SIM-kort och sedan kontrollera med databasen att numret tillhör den personen.

Peking lanserade de mobiltelefonbaserade hälsokoderna den 10 mars. Alla människor i Kina måste installera en app och registrera sin personliga hälsoinformation. Sedan kan appen skapa en QR-kod, som finns i tre färger, för att klassificera personens hälsa. Röd betyder att personen har en smittsam sjukdom. Gul betyder att personen kan ha en smittsam sjukdom. Grön betyder att personen inte har en smittsam sjukdom.

Peking hävdar att hälsokoden är till för att förhindra spridningen av KKP-viruset (kinesiska kommunistpartiet, KKP), vanligen känt som det nya coronaviruset.

En kvinna tittar på sin mobiltelefon i Shanghai den 17 mars 2020: Foto: Hector Retamal/AFP via Getty Images

21 miljoner mobiltelefonabonnemang avslutas

Kinas industri- och informationsdepartement tillkännagav den 19 mars antalet mobiltelefonanvändare i varje provins under februari. I jämförelse med uppgifter från den 18 december 2019 har både mobiltelefonanvändare och antalet fasta telefoner minskat dramatiskt. Under samma period året innan hade antalet abonnemang ökat.

Antalet mobiltelefonanvändare minskade från 1,600957 miljarder till 1,579927 miljarder, vilket är 21,03 miljoner färre. Fasta abonnemang sjönk från 190,83 miljoner till 189,99 miljoner, vilket är 0,84 miljoner färre.

För ett år sedan, i februari 2019 hade antalet abonnemang ökat. Enligt departementets uppgifter den 26 mars 2019 och den 20 december 2018 ökade antalet mobiltelefonanvändare i februari 2019 från 1,5591 miljarder till 1,5835 miljarder, vilket är en ökning med 24,37 miljoner. Antalet abonnemang för fast telefoni ökade från 183,477 miljoner till 190,118 miljoner, vilket är 6,641 miljoner fler.

Enligt Kinas nationella statistikbyrå var landets befolkning i slutet på 2019, 4,67 miljoner större än 2018 och hade nått 1,40005 miljarder människor.

Minskningen i antalet användare av fast telefoni kan vara på grund av den landsomfattande karantänen i februari, då småföretag var stängda. Men minskningen av antalet mobiltelefonanvändare kan inte förklaras på det här sättet.

Enligt användardata från Kinas tre mobiltelefonoperatörer, ökade antalet abonnemang i december 2019, men minskade drastiskt 2020.

China Mobile är den största operatören, som har 60 procent av Kinas mobiltelefonmarknad. De rapporterade att de hade tappat 7,254 miljoner mobiltelefonabonnemang under februari, och 0,862 miljoner i januari. Men i december 2019 hade de fått 3,732 miljoner fler användare.

China Mobile hade en positiv utveckling i början av 2019. De hade 2,411 miljoner fler användare i januari 2019, och 1,091 miljoner fler användare i februari 2019.

China Telecom är den näst största mobiltelefonoperatören med ungefär 21 procent av marknaden. De tappade 5,6 miljoner användare i februari 2020 och 0,43 miljoner användare i januari 2020.

I december 2019 fick de 1,18 miljoner fler användare, 2,96 miljoner fler i februari 2019 och 4,26 miljoner fler i januari.

China Unicom har ännu inte publicerat sina data för februari, men har samma trend som de andra två operatörerna i januari 2020 och i början av 2019. Företaget tappade 1,186 miljoner användare under januari 2020, men ökade med 1,962 miljoner användare i februari 2019 och 2,763 miljoner användare i januari 2019.

Kina tillåter varje vuxen att ansöka om som mest fem mobiltelefonnummer. Sedan den 10 februari har de flesta kinesiska elever haft sina lektioner via internet, med ett mobiltelefonnummer, på grund av att deras skolor har varit stängda. De här elevernas abonnemang står i deras föräldrars namn, vilket innebär att en del patienter behövde öppna ett nytt mobiltelefonabonnemang i februari.

En försäljare använder mobilen medan hon väntar på kunder, i Jiujiang, Kina, den 6 mars 2020. Foto: Noel Celis/AFP via Getty Images

Analys

Den stora frågan är om det dramatiska raset i antalet mobiltelefonabonnemang är en reflektion av avslutade abonnemang till följd av att användarna har dött på grund av KKP-viruset.

”Det är möjligt att en del migrantarbetare hade två mobiltelefonnummer innan. Ett för deras hemstad och det andra för den stad där de arbetar. Kanske avslutade de i februari numret i den stad där de arbetade eftersom de inte kunde vara där”, säger Tang.

Många migrantarbetare åkte till sina hemstäder över det kinesiska nyåret i januari, men på grund av reserestriktioner kunde de sedan inte åka tillbaka till den stad där de hade sitt jobb.

Men, på grund av månadskostnaden för att ha ett mobilabonnemang i Kina, kan de flesta migrantarbetarna – gruppen med den lägsta inkomsten – troligen bara ha ett mobilabonnemang.

Enligt Kinas nationella statistikbyrå hade Kina 288,36 miljoner migrantarbetare den 29 april 2019.

Den 17 mars sade Meng Wei, talesperson för Kinas nationella utvecklings- och reformkommission, vid den månatliga presskonferensen i Peking att förutom Hubei så hade alla provinser rapporterat att 90 procent av deras företag hade återupptagit sina verksamheter. I Zhejiang, Shanghai, Jiangsu, Shandong, Guangxi, och Chongqing hade nästan alla företag återupptagit sina verksamheter.

Om både antalet migrantarbetare och anställningsgraden stämmer så har 90 procent av migrantarbetarna återgått till sina arbeten.

Den ekonomiska nedgången orsakad av isoleringen i Kina kan också ha lett till att en del människor som har en extra telefon kan ha sagt upp den. När det har varit svårt att få en inkomst har de kanske sagt upp den telefonen för att slippa en extra utgift.

”Just nu vet vi inga detaljer. Om bara 10 procent av mobilabonnemangen avslutades på grund av att användaren dog av KKP-viruset, så skulle det handla om 2 miljoner”, säger Tang.

Kinas rapporterade dödstal stämmer inte med vilka slutsatser man annars kan dra om situationen där.

En jämförelse med situationen i Italien pekar också på att de kinesiska dödstalen är avsevärt underrapporterade. Italien har använt liknande åtgärder som den kinesiska regimen. KKP-viruset har hittills skördat 4825 liv i Italien, vilket ger en dödlighet på 9 procent. I Kina har många fler människor utsatts för viruset, men den rapporterade dödssiffran på 3265 personer ger bara en dödlighet på 4 procent. Det är mindre än hälften av vad som har rapporterats från Italien.

Olika aktiviteter i utbrottets epicentrum, i provinsen Hubei, motsäger de dödstal som Kina har rapporterat. Wuhans sju krematorier rapporterade i slutet av januari att de brände kroppar 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Sedan den 16 februari har Hubei även använt 40 mobila krematorier, där varje ugn har kapaciteten att bränna fem ton medicinskt avfall och kroppar per dag.

Det verkliga dödstalet i Kina är ett mysterium eftersom det saknas data. Att 21 miljoner mobilabonnemang har avslutats pekar på att det verkliga dödstalet kan vara långt större än det officiella.

Epoch Times refererar till det nya coronaviruset, orsaken till covid-19, som KKP-viruset, på grund av att kinesiska kommunistpartiets mörkläggning och felhantering tillät viruset att sprida sig över Kina och bli till en pandemi.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024