17-årig misstänkt våldtäktsman var 24 år
Foto: Jorchr


En 24-årig man misstänks för att ha rånat, misshandlat och våldtagit en tonårig pojke bakom centralstationen i Malmö. Fram tills september var han registrerad som 17-åring i Sverige. Nu visar en fingeravtrycksträff i Marocko att han var sju år äldre, skriver Sydsvenskan.

De misstänkta brotten ska ha skett på Lokgatan vid 19-tiden på lördagen. Offret sökte därefter hjälp och vård. Han lämnade uppgifter som hjälpte polisen att gripa 24-åringen.

Mannen är nu häktad vid Malmö tingsrätt och man fastslår att han på sannolika skäl är misstänkt för våldtäkt, rån och misshandel. Han ska vara inlåst i två veckor. Själv nekar mannen till brott.

Enligt tidningen är han marockansk medborgare som kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn i mars förra året.

Till Migrationsverket har han uppgett att han är född 2001. Men i samband med att han misstänktes för innehav av narkotikaklassade tabletter i Stockholm i våras tog polisen hans fingeravtryck. Man skickade sedan dem till Interpol i Rabat i Marocko för att se om man fick träff i deras register.

Den 9 september fick man svar och det visar sig att fingeravtrycken stämmer överens med en marockansk 24-årig medborgare. I Sverige hade mannen samma förnamn med hade registrerat ett annat efternamn.

– Han förekommer inte i deras belastningsregister. Däremot har de hans fingeravtryck i sitt folkbokföringsregister. Vissa länder har ett sådant system, säger Stockholmsåklagaren Maximilian Molin, till Sydsvenskan.

Tingsrätten i Malmö kommer nu att använda de marockanska personuppgifterna där födelseåret är 1994.

Kammaråklagare Mårten Alvinsson, som leder förundersökningen, säger att man kommer att undersöka personuppgifterna och vem mannen är.  

– Det finns oklarheter kring hans personuppgifter, vem han är som person. Det är något vi får titta närmare på nu, säger han till tidningen.