Tiotusentals människor står i kö för att anmäla sig till högskoleprovet och kötiden är uppe i 16 timmar och 40 minuter. Många tar till fula knep och 89 fuskare har nu identifierats.
Fuskarna har genom sina "djupa datorkunskaper" tagit sig förbi kön, berättar den nationelle provsamordnaren Peter Honeth. Men fler fuskare eftersöks.
– Det är osolidariskt och de kommer inte att få skriva provet trots att de lyckades fuska till sig en anmälan.
Vid 17.30-tiden på fredagseftermiddagen hade drygt 7 400 personer lyckats anmäla sig och över 50 000 stod i kö för de 27 640 provplatserna som är spridda på provställen runt om i landet.
Kötiden är lång men kön verkar dock längre än vad den egentligen är, enligt Peter Honeth.
– En del individer har parallellt anmält sig på flera enheter, datorer, mobiler, i-pads och vad de nu har. Då blir det flera platser i kön trots att man bara är en person.
– Ett antal individer försöker också anmäla sig trots att de redan har ett giltigt högskoleprov. Då får de inte anmäla sig, men de tar fortfarande upp en plats i kön. Det är fullständigt onödigt, fortsätter Honeth.
Betalningsproblem
Han beklagar att väntetiden är så pass lång. Anledningen är att systemet bara klarar av att hantera ett visst antal anmälningar i timmen.
Flera personer vittnar också på Facebook om att de efter lång tid i kön inte kunnat betala, blivit utslängda, fått börja köa på nytt och gett upp när de insett att de hamnat sist i kön. Enligt Peter Honeth är det ett 150-tal som drabbats av betalningsproblemet och en lösning är på gång.
Redan strax efter åtta på morgonen blev dessutom trycket så högt på systemet att det fick pausas för att hinna jobba i kapp.
– Det var en kontrollerad paus. Man försöker kalibrera in att man ska kunna ta in nya anmälningar i så snabb takt som möjligt. Då hamnade man över det tak som systemet klarar och man fick sänka hastigheten lite, säger Peter Honeth.
Kritisk studentkår
Sveriges Förenade Studentkårer (SFS) är kritiskt till att provet överhuvudtaget ska genomföras i höst med hänsyn till risken för smittspridning och rättssäkerheten. Ordförande Simon Edström säger att han inte är förvånad över att det är problem i anmälningsprocessen.
– Det här är väl nästintill att förvänta sig när politiken kör över experterna, och med väldigt liten tidsmarginal.
Edström hade i stället velat se ett prov nästa år med längre tid till förberedelser.
– Det här är ett urvalsinstrument för att bestämma vilka som ska få studera vad och när alla inte har möjlighet att delta så sätter det spelreglerna ur spel, säger han.
"För dem som behöver"
Provet i våras ställdes in på grund av coronapandemin och av samma anledning är antalet platser till höstens prov begränsat. Länge såg det ut som att det inte skulle bli något prov alls i år, men efter diverse turer bestämdes nyligen att provet hålls söndag den 25 oktober.
Endast personer utan giltigt provresultat kan anmäla sig och UHR och Peter Honeth har uppmanat alla som kan vänta med att skriva provet att avstå denna gång, med tanke på trycket.
– Denna omgång är inte till för gymnasister i årskurs 1 och 2 som vill träna på provet, utan för dem som verkligen behöver, sade Peter Honeth tidigare i veckan.
Till det stora flertalet högskoleutbildningar råder dock inte konkurrens om platserna, utan alla med rätt behörighet kommer in.
(Anna Hansson/TT)
(Niklas Svahn/TT)
(Erik Nilsson/TT)