Sociala medier-konton med västerländskt synsätt stängdes

Sociala medier:  Censur och manipulation

Sociala medier-konton som främjar en ”västerländsk bild” och är emot Kina, Ryssland och Iran har stängts ner. Foto: Denis Charlet/AFP via Getty Images


Facebook och Twitter har stängt ett nätverk av konton på sociala medier som anses ha använt ”vilseledande taktik” för att främja västvänliga narrativ och motarbeta länder som Kina, Ryssland och Iran, enligt en rapport som släpptes den 24 augusti.

En gemensam granskning genomförd av analysföretagen Stanford Internet Observatory och Graphikas har funnit att ett sammanlänkat nät av konton på Twitter, Facebook, Instagram och fem andra sociala medieplattformar har använt ”bedrägliga” strategier för att främja en västerländsk bild i Mellanöstern och Centralasien.

Enligt rapporten har ”dessa kampanjer konsekvent utvecklat ett narrativ som främjar USA:s och dess allierades intressen samtidigt som de motarbetat länder som Ryssland, Kina och Iran”.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!