Kristdemokraterna har utsett en talesperson som ska bevaka hur Sverige arbetar för de kristna minoriteternas rättigheter runt om i världen. Tidigare har partiet motionerat om att dessa rättigheter ska vägas in i bland annat bistånd.
När KD den 30 januari presenterade sina nya talespersoner fanns den nye riksdagsledamoten Yusuf Aydin med som talesperson för kristna minoriteters rättigheter.
Frågan är något som engagerat Aydin länge, berättar han i ett pressmeddelande.
– Jag är tacksam för uppgiften att värna de kristna minoriteternas rättigheter och att partiet verkligen belyser denna fråga, säger Yusuf Aydin i pressmeddelandet och fortsätter:
– Kristna är världens mest utsatta religiösa grupp och det finns mycket Sverige kan göra i arbetet gentemot de länder där förföljelse sker.
Partiet hänvisar till den nyligen presenterade årliga och världsomspännande kartläggningen som genomförts av den kristna människorättsorganisationen Open Doors, vilken visar på kristnas möjligheter att utöva sin tro i olika länder.
Runt om i världen uppges att så många som 360 miljoner kristna diskrimineras eller förföljs på grund av sin religiösa tillhörighet. Av dessa dödades 5 621 personer under den period som rapporten omfattade. Detta var en ökning med närmare 1 000 personer jämfört med föregående rapport, vilken även den visade på en ökning i antalet dödade jämfört med föregående rapporter.
Utnämningen till talesperson i frågan innebär att Yusuf Aydin, förutom sitt arbete som ledamot i riksdagens finansutskott, även kommer att bevaka vad Sverige gör för kristna minoriteter runt om i världen.
Redan hösten 2021 motionerade kristdemokraten Ingemar Kihlström om att Sverige måste agera för att stoppa förföljelsen av kristna minoriteter, en motion som riksdagen ställde sig bakom, vilket man tillkännagav för regeringen. I motionen uppmanades Sverige att genom krav i handelsavtal samt biståndsprojekt och genom sitt arbete inom FN, mer aktivt arbeta för att motverka förföljelsen av kristna minoriteter. Det är bland annat det arbetet som Aydin nu ska bevaka utvecklingen av.
Organisationen Open Doors, som är baserad i Örebro, och till vilken Yusuf Aydin och Ingemar Kihlström refererar i sitt uppdrag respektive motion, är politiskt oberoende och är inte heller knuten till en speciell kyrka eller något samfund.
I sitt arbete, förutom att dokumentera förföljelse, hjälper organisationen medlemmar av kristna minoriteter inte bara med sådant som biblar, kristen litteratur och utbildningsmaterial, utan även med mikrolån, juridisk hjälp och samhällsutveckling.
I Sverige ägnar man sig även åt opinionsbildning för att skapa medvetenhet hos allmänheten om att kristna förföljs och för att påverka beslutsfattare.
I sin rapportering utgår organisationen från två olika typer av förföljelse. Dels den som består av olika former av förtryck i vardagslivet: privatlivet, familjelivet, sociala nätverk, livet som medborgare och kyrkolivet. Dels en sjätte, egen kategori av förtryck, där man listar olika former av våld.
I årets rapport finns 50 länder med på listan där förtryck förekommer och på första plats återfinns Nordkorea där man menar att kristna både sätts i arbetsläger och avrättas för sin kristna tro. Tätt efter kommer Somalia, Jemen, Eritrea och Libyen.
Enligt bevakningen är situationen att beteckna som mycket eller extremt allvarlig i ytterligare 45 länder. Inte minst drabbas de som konverterat till kristendomen i muslimska länder hårt av förföljelse och förtryck.