Vägglöss ökar allt mer i Sverige - och många får med sig dem hem från semestern.
Men det finns knep som minskar risken för att du ska drabbas.
– Efter september ser vi en ökning, just när folk har kommit hem från semestrarna. Det tar en eller två månader innan man förstår att man har ett vägglusproblem, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert vid Anticimex.
Vill ha nära till maten
Vägglössen har svårt att sprida sig på egen hand och är därför beroende av att hitta föremål att få skjuts med, till exempel sängar, möbler och resväskor.
– Genom att det är en insekt som har valt att leva av människors blod finns den där människor finns, säger Håkan Kjellberg.
– På korttidsboenden, på hotell och i stugbyar, där man lånar samma säng, finns en risk för att en del får med sig vägglöss.
Efter att ha hoppat av föremålet som lössen har färdats med placerar de sig på exempelvis sängen. Om nästa gäst som ska hyra boendet lägger sin resväska under sängen är det inte ovanligt att skadedjuren förflyttar sig från sängen till väskan - och följer med dess ägare hem.
Kännetecken på att det finns vägglöss är bland annat svart spillning, blodfläckar på lakanet och torkade skalbitar.
Kan ge allergiska reaktioner
– De sticker till där man sover, i en säng, på en madrass eller i en soffa. De vill ha nära till maten, säger Håkan Kjellberg.
– De kommer fram under nattid och behöver en lealös person för att krypa fram, sticka hål på huden, spruta in ett ämne och sedan gå tillbaka till sitt gömställe.
Ämnet som sprutas in kan ge en del allergiska reaktioner, som klåda eller stora svullnader. Vissa får inga allergiska reaktioner alls och för en del dyker de upp senare.
Om man förstår att man har problem och påkallar hjälp i ett tidigt skede är det enkelt att bli av med vägglössen, enligt Håkan Kjellberg. Då kan det räcka med att en sanering görs.
– Men om det har gått för långt kan det ta fem, sex gånger innan vi blir av med dem.
(TT)