Är det Bulletin, Bullen eller Bullet?
Nationalekonomen och författaren Tino Sanandaji är medgrundare till den nya webbtidningen Bulletin. Foto: Tore Sætre/Wikimedia Commons


Nationalekonomen och författaren Tino Sanandaji har, hävdar andra tidningar, skapat en hel del uppståndelse med sin nya liberalkonservativa webbtidning Bulletin. Jag hävdar att det är andra tidningar som skapat uppståndelsen.

Aftonbladets Åsa Linderborg myntar smeknamnet ”Bullen”. Själv myntar jag smeknamnet ”Bullet”. Det vill säga gevärskulan, då den redan första dagen på ett fyndigt sätt skadesköt Vänsterpartiets ansats till att ”överrösta” Bullet.

Vänsterpartiet fick svar på tal på sin Facebook-kampanj – som uppmanade folk att swisha 100 kronor till partiet för att överrösta Bulletin. ”Vi kan överrösta Bulletin” löd Vänsterpartiets Facebook-budskap. ”Men då måste vi stärka vår opinionsbildning på nätet. Och det kostar pengar. Vi har inga miljonärer i ryggen som högern har, men vi är många” – som taget direkt från Bamse.

Bulletin utformade snabbt ett inlägg med samma layout som Vänsterpartiets. ”Bulletin överröstar ingen. Grunden i vår demokrati är respekt för andras åsikter. Tidningen Bulletin har varken som mål eller önskan att ta över makten, och skulle protestera om någon försökte tysta Vänsterpartiet. […] Vi gör inte motstånd när andra startar medier för att göra sin röst hörd, utan lyckönskar dem …”

Och visst är lyckönskningar på sin plats. På Epoch Times, som nu har funnits i 20 år, är vi ödmjuka inför den utmaning det innebär att driva en allmän nyhetstidning. Men Tinos strategi tycks klok. Att attrahera skribenter som har en stor följarskara på Facebook. Redan där finns ett antal tusen prenumeranter klara.

Men Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten har redan förutspått att Bulletin snart går under. Björn Werner på Göteborgs-Posten har i och för sig vissa poänger i det han säger, så även Martin Jönsson på Dagens Nyheter. Och Bulletin har ju inte heller en organisation som tuktats i cirka 200 år som Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten har. Dock bör vi alla, för det fria ordets skull, önska en ny tidning all välgång. Klart är väl att det är bra för Sverige med olika röster i debatten.

På Epoch Times är vi inte heller främmande för negativa skriverier. Det Bulletin har utsatts för är vardagsmat för oss. Till skillnad från Bulletin så är det inte Sveriges vänster som vill överrösta oss. Vi har världens mäktigaste fiende, det kinesiska kommunistpartiet, som vill tysta oss.

Epoch Times är nämligen den enda nyhetstidningen i världen vars huvudsyfte är att granska makten inte bara hemmavid – alltså en tidnings normala uppdrag – utan även makten i Kina. Just därför har vi svartmålats och fått alla epitet man kan tänka sig slängt på oss. Även från andra västerländska medier. Vem hade kunnat tro att oberoende medier attackerar andra oberoende medier i väst?

Bulletin skapades ur en önskan att fler röster ska få höras i debatten. Epoch Times skapades, först som en kinesisk tidning, ur en önskan att inte endast en röst skulle få finnas, det kinesiska kommunistpartiets. Vad det kinesiska kommunistpartiet anbelangar bör en bullet undvikas, men en spik i kistan hade varit på sin plats.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.