VIDEO: Så här tillverkas falska hönsägg i Kina
En falsk äggula tillverkad i Kina. (Foto: Sina Weibo)


I Kina har nu hönorna fått konkurrens i äggproduktionen. Åtminstone sedan 2003 har vissa producenter helt enkelt tillverkat falska ”ägg” som är förvillande lika ett riktigt ägg, värpt av en levande höna. Nu finns processen även fångad på video.

Skalet på dessa människoframställda ägg görs av kalciumkarbonat, och själva ägget består av stärkelse, harts och koagulerande cellulosa till äggvitan. För att få en trovärdig gula tillsätts ätbart gult pigment, rapporterar Beijing Media Network.

Genom åren har otaliga bilder av falska ägg dykt upp på sociala medier i Kina. Konsumenter över hela Kina har lockats av det låga priset, men när de kommer hem och kokar äggen upptäcker de att gulan blir hård och gummiaktig. En internetanvändare berättar om hur gulan studsade när den kastades på golvet.

(Foto: Sina Weibo)

(Foto: Sina Weibo)

En annan kommentar, från januari 2016 lyder: ”Till sist råkade även jag ut för de legendariska falska äggen. Tidigare riskerade jag att sätta gulan i halsen, men det kommer inte att hända nu, för den här går inte ens att tugga.”

Det är väldigt billigt att tillverka konstgjorda ägg. Kostnaden för att framställa tio stycken ligger bara på några ören.

En regional tidning i Shandongprovinsen, Qilu Evening News, publicerade 2011 ett undersökande reportage om hur äggen tillverkades. Enligt en tillverkare med tio års erfarenhet på området, som tidningen namngav som Ren, är tillverkningen av äggskalet det viktigaste. Även om man misslyckas lite med innehållet kan ett välgjort skal lura de flesta konsumenter.

– Jag är den enda i Kina som kan göra bra äggskal, skröt Ren.

(Foto: Sina Weibo)

(Foto: Sina Weibo)

Äggskalet tillverkas i en form, och det mest avgörande för att skapa en övertygande äggkopia är att röra om i kalciumblandningen och täcka ägget så det blir slätt. Efter tio minuter är ägget klart.

För att få bort den starka lukten av kemikalierna som äggvitan och äggulan består av, behandlas äggen med akvarievatten för att skapa en autentisk doft. För att förstärka effekten kan lite kycklingspillning stänkas över äggen.

År 2009 gjorde en japansk tv-station ett reportage om Kinas falska ägg, där man också visade hur tillverkningen går till.

(Foto: Qilu Evening News)

(Foto: Qilu Evening News)

För dryga tusenlappen kan man få en lektion i äggtillverkning av äggtillverkaren Ren.

Han sade att han har goda relationer med både hönserier och äggrossister.

– Jag berättar helt öppet för hönseriägarna att det blir mycket billigare att tillverka ägg. Och vem vill inte tjäna pengar? Jag har affärskontakter med dem.

– Från hönseriet till grossisten till detaljhandelen, alla vet om det. Det är bara konsumenterna som inte vet, tillade han.

Här är fler bilder som delats på den sociala mediaplattformen Sina Weibo.