Tea tree-oljan har många användningsområden


Redan långt tillbaka i historien använde människor eteriska oljor från olika växter. Grekiska, egyptiska och andra forntida kulturer hade goda kunskaper om dofters förmåga att höja sinnesstämning och emotionellt välbefinnande. Tea tree-olja, den eteriska olja som kommer från det australiska trädet Melaleuca alternifolia, har många praktiska användningsområden.

Örtspecialisten Jeanne Rose, känd för sina omfattande studier av eteriska oljor, skrev följande om tea tree-olja i sin bok, The Aromatherapy Book – Applications and Inhalations: ”Det här är en olja ni kommer att ha stor användning för i husapoteket, den bör absolut finnas i förbandslådan”.

Australiens ursprungsbefolkning aboriginerna har länge använt smulade blad från tea tree-trädet för att läka sår, lindra hosta och förkylning.

Ordet tea tree (teträd) har sitt ursprung år 1770, då den brittiske upptäcktsresanden James Cook upptäckte att den nyfunna örten kunde bota skörbjugg. De europeiska kolonisatörerna kokade ibland te av bladen, men det var inte förrän ganska nyligen tea tree-oljans många goda hälsoeffekter blev kända.

Antiseptisk med brett användningsområde

I början av 1920-talet började den australiska kemisten A R Penfold forska på tea tree-bladen. De hälsoeffekter han upptäckte ledde till fler studier av brittiska och australiska vetenskapsmän. Under andra världskriget hade australiensiska soldater tea tree-olja i sina förbandslådor.

– Tea tree-olja kan användas överallt på inflammerad, irriterad eller kliande hud. Den kan användas mot insektsbett, akne, munsår, skärsår och skrubbsår, förklarar Mary Helen Lee, akupunktör och sakkunnig medlem i American Herbalist Guild.

Den har en antiseptisk funktion och egenskaper som motverkar bakterier, svamp och virus, säger Lee och tillägger att allt från revorm till nagelsvamp också kan lindras av tea tree-olja.

Att man kan använda den direkt på huden gör tea tree-oljan unik. Många eteriska oljor är frätande och kan orsaka smärtsamma brännskador när man använder dem lokalt. Men utvärtes användning av tea tree-olja är generellt sett ganska säkert. Den bör emellertid inte användas på hud med eksem.

Ångdestillerad tea tree-olja är en relativt billig eterisk olja vars läkande substans kan användas på många sätt: i schampo och balsam mot mjäll och kliande hårbotten, i tandkräm, deodorant och tvål.

Använd med försiktighet

Enligt Lee finns det också som läkemedel mot underlivssvamp, i vilket teatree-oljan är blandad med kakaosmör.

– Det är verkligen ett bra hjälpmedel för kvinnor så de inte behöver använda kemiska medel mot svampinfektion. Man kan också komplettera med en ytterst liten mängd olja invärtes mot candidasvamp, sade hon.

Den kan också användas som munsköljmedel vid inflammerat tandkött.

Men Lee varnar för att ett stort intag kan vara farligt.

– Det kan användas för invärtes bruk, men endast i samråd med läkare eller auktoriserad hälsoterapeut, och man bör vara försiktig vid kontakt med slemhinnor, varnar hon.

För invärtes bruk används endast en eller två droppar av den starka oljan som ska blandas med andra örter.

Teoljebusken är ursprungligen en australisk växtart som numera även odlas i andra länder. Foto: John Moss /Public Domain

Mot mögel

Tea tree-olja är inte bara ett säkert läkemedel som kan användas mot många åkommor, utan också ett effektivt och bakteriedödande rengöringsmedel som är lätt att tillverka själv. Det finns även kommersiella rengöringsmedel som innehåller tea tree-olja.

Sharon Delia, forskare i miljö- och hälsofrågor, skriver: ”Tea tree-olja har många användningsområden i hushållet. Testa att ta bort mögel genom att blanda två teskedar tea tree med två koppar vatten och spraya över det mögliga området. Inom några dagar till en vecka, kommer lukten att försvinna, och kommer inte tillbaka om orsaken till fukten är borta.”

Det är också enkelt att ta bort klistret efter etiketter på burkar och flaskor med tea tree-olja.

Rådfråga alltid läkare vid sjukdomstillstånd.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.