loading
Mätt på äppelkaka och hållbart äppelmos i mängder? En enkel äppelkompott på den mogna frukten med bara lite extra sötning är lätt att åstadkomma och går snabbt åt. Självklart är kompotten brun, den är ju kryddad med kanel. (Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times)
Mätt på äppelkaka och hållbart äppelmos i mängder? En enkel äppelkompott på den mogna frukten med bara lite extra sötning är lätt att åstadkomma och går snabbt åt. Självklart är kompotten brun, den är ju kryddad med kanel. (Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times)

Ta vara på fruktskörden - gör enkel äppelkompott utan tillsatt socker

Eva Sagerfors

Den friska äppeldoften hör hösten till. Men för en del kan fruktmängderna bli mer en börda än en njutning. Gör en kravlös, frisk äppelkompott på bara tre ingredienser. Utmärkt till efterrätt, fika eller frukostgröten. När du använt så mycket frukt du vill ger du bort resten till andra som vill ha.

Äpplena äter man förstås gärna som de är. Äppelpajer kan det också bli en och annan. Men har man riklig tillgång på äpplen brukar det sedan bli mos så att man blir mer än nöjd. Ändå har man äpplen kvar. Det kan vara tyngande för samvetet att inte ta hand om all frukt.

En enkel kompott som är snabb att göra, passar utmärkt för den väl mogna frukten och de äpplen som blivit stötta.

Istället för det vanliga sockret sötas kompotten här med dadlar, efter smak. Väl mogen frukt har fullt utvecklad sötma, vilket gör att det räcker med lite sötning för smakens skull.

Recept

Du behöver

600 gram rensade äpplen i bitar

7 dadlar, utan kärna

2 dl vatten

1/4 tsk malen kanel

Gör så här

1. Skala och skär äpplena i bitar. Skär bort det som är brunt.

2. Koka upp vattnet och häll i äppelbitarna. Klipp dadlarna smått och strö över äpplena.

3. Koka äpplena så mjuka du vill ha dem. Mosa samtidigt med till exempel en potatisstamp. Är äpplena väl mogna behöver de inte alls koka länge.

4. Pudra över kanelen. Smaka av, ta mer kanel eller dadlar för att få den smakbalans som du vill ha.

Servera kompotten varm eller kall med grädde till, som fika eller till efterrätt. Den passar också fint till morgongröten, gärna med mandlar till.

Kompotten håller några dagar i kylskåpet.

Äpplen över

Får du äpplen över som du inte vet hur du ska ta hand om finns det andra som vill ha dem.

– Kör äpplena till ett musteri. De mustar och pastöriserar så att äppelmusten blir hållbar.

– Finns det ett stall i närheten? Hör med hästägaren om hästarna får äta dina äpplen.

– Ge äpplen till förskola och skola, så får de fina, svenska äpplen utan kostnad.

– Ge bort äpplen till den som vill ha. Föreningen Äkta Vara förmedlar fallfrukt så att den inte går till spillo. Fruktförmedlingen finns på en hemsida med kartfunktion.

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Mätt på äppelkaka och hållbart äppelmos i mängder? En enkel äppelkompott på den mogna frukten med bara lite extra sötning är lätt att åstadkomma och går snabbt åt. Självklart är kompotten brun, den är ju kryddad med kanel. (Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times)
Mätt på äppelkaka och hållbart äppelmos i mängder? En enkel äppelkompott på den mogna frukten med bara lite extra sötning är lätt att åstadkomma och går snabbt åt. Självklart är kompotten brun, den är ju kryddad med kanel. (Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times)

Ta vara på fruktskörden - gör enkel äppelkompott utan tillsatt socker

Eva Sagerfors

Den friska äppeldoften hör hösten till. Men för en del kan fruktmängderna bli mer en börda än en njutning. Gör en kravlös, frisk äppelkompott på bara tre ingredienser. Utmärkt till efterrätt, fika eller frukostgröten. När du använt så mycket frukt du vill ger du bort resten till andra som vill ha.

Äpplena äter man förstås gärna som de är. Äppelpajer kan det också bli en och annan. Men har man riklig tillgång på äpplen brukar det sedan bli mos så att man blir mer än nöjd. Ändå har man äpplen kvar. Det kan vara tyngande för samvetet att inte ta hand om all frukt.

En enkel kompott som är snabb att göra, passar utmärkt för den väl mogna frukten och de äpplen som blivit stötta.

Istället för det vanliga sockret sötas kompotten här med dadlar, efter smak. Väl mogen frukt har fullt utvecklad sötma, vilket gör att det räcker med lite sötning för smakens skull.

Recept

Du behöver

600 gram rensade äpplen i bitar

7 dadlar, utan kärna

2 dl vatten

1/4 tsk malen kanel

Gör så här

1. Skala och skär äpplena i bitar. Skär bort det som är brunt.

2. Koka upp vattnet och häll i äppelbitarna. Klipp dadlarna smått och strö över äpplena.

3. Koka äpplena så mjuka du vill ha dem. Mosa samtidigt med till exempel en potatisstamp. Är äpplena väl mogna behöver de inte alls koka länge.

4. Pudra över kanelen. Smaka av, ta mer kanel eller dadlar för att få den smakbalans som du vill ha.

Servera kompotten varm eller kall med grädde till, som fika eller till efterrätt. Den passar också fint till morgongröten, gärna med mandlar till.

Kompotten håller några dagar i kylskåpet.

Äpplen över

Får du äpplen över som du inte vet hur du ska ta hand om finns det andra som vill ha dem.

– Kör äpplena till ett musteri. De mustar och pastöriserar så att äppelmusten blir hållbar.

– Finns det ett stall i närheten? Hör med hästägaren om hästarna får äta dina äpplen.

– Ge äpplen till förskola och skola, så får de fina, svenska äpplen utan kostnad.

– Ge bort äpplen till den som vill ha. Föreningen Äkta Vara förmedlar fallfrukt så att den inte går till spillo. Fruktförmedlingen finns på en hemsida med kartfunktion.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024