Människorättskämpen Anastasia Lin kröntes till Miss World Canada
Anastasia Lin från Toronto kröntes till Miss World Canada vid en ceremoni i Vancouver på lördagen den 16 maj 2015. (Foto: Andrew Chin)


Anastasia Lin från Toronto kröntes till Miss World Canada vid ett evenemang i Vancouver på lördagen.

Kinafödda Lins kampanj utgick från kampen för mänskliga rättigheter. Hon lovade att fortsätta arbetet i Kanada för religionsfrihet och vara en ”röst för dem som inte har någon talan”.

Lin är både modell och skådespelerska och dessutom en hängiven människorättsaktivist. Hon har gjort filmkarriär i spelfilmer som tar upp människorättsfrågor i sitt hemland Kina.

Den första filmen behandlade kontroverser kring de skolor som kollapsade under jordbävningen i Sichuan.

”Skolbyggnaderna var så undermåligt byggda att de kollapsade direkt i jordbävningen. När jag insåg det började jag läsa mer om frågan om de mänskliga rättigheterna”, sade hon i en av

Lin spelar i den kanadensiska tv-serien Big shorts, en satirisk serie om den kinesiska statsägda tv:n, CCTV, och medverkade nyligen i en film om en kvinnlig Falun Gong-utövare i Kina som fängslats för sin övertygelse.

”Jag förstår en mycket viktig sak, att var och en av oss har ett mycket äkta själv”, säger hon i videon.

I en video där hon tillkännager sin kandidatur till Miss World Canada-titeln förklarar Lin varför hon ställer upp.

”Jag kom till Kanada när jag var 13 år och upptäckte att frihetsandan här var alldeles underbar. Jag kände mig så privilegierad av att vara kanadensare och få åtnjuta de friheter som många berövats på andra platser i världen”.

Det var Lins andra försök att nå titeln efter att ha kommit tvåa år 2013. Hon ärver kronan från 2014 års vinnare, Annora Bourgeault.

Översatt från engelska