Kina och Bitcoin: Kapitalflykt och spekulation bakom prisuppgången
Det är aktiviteter i Kina som nu åter driver upp priset på Bitcoin. Bilden från öppnandet av den första Bitcoin-butiken i Hong Kong, i början av 2014. (Foto: Philippe Lopez/AFP/Getty Images)


De två viktigaste förklaringarna till att värdet på den virtuella valutan Bitcoin nu stiger är, enligt flera analytiker, att valutan kan användas för att via en omväg föra ut kapital ur Kina – och även ren spekulation av kinesiska traders.

Senast det begav sig slutade inte kärleksaffären mellan Kina och den virtuella valutan Bitcoin så lyckligt. I december 2013 hindrade Kinas centralbank landets finansföretag att ha något med Bitcoin att göra och priset på valutan störtdök (från 1 095 dollar till 105 dollar).

Vad blir effekten av ökade kinesiska investeringar i Sverige?

Men det verkar nu som att kärlekslågan har tänts på nytt, och värdet på den virtuella valutan har åter stigit sedan augusti 2015 (från 200 dollar till för närvarande 525 dollar).

– Det var många anledningar till nedgången 2014, men den viktigaste var att kursen helt enkelt var för hög. I dag är det kinesisk aktivitet som driver uppgången för Bitcoin-priset. Det finns inte så många andra skeenden som påverkar just nu, säger Gil Luria på det amerikanska finansföretaget Wedbush Securities.

Rörelse till Bitcoin

Botten för Bitcoin-kursen nåddes precis efter den överraskande devalveringen av den kinesiska yuanen gentemot dollarn – och under den tid när vanliga kineser ivrigt började att föra ut pengar ur landet. En del av pengarna lämnar Kina via just Bitcoin.

– I länder som kämpar med hög inflation och kapitalkontroll ser man en rörelse till Bitcoin, sade Tuur Demeester, chefredaktör på informationsföretaget Adamant Research som huvudsakligen fokuserar på kryptovalutor, i en intervju med Real Vision TV.

”Den vanlige kinesiske medborgaren är beredd att både betala för och ta stora prisrisker för att bli av med den egna kinesiska valutan.”

Den kinesiska ekonomin hackar, och banksystemen dignar under dåliga lån

Demeester liknar den nuvarande uppgången för Bitcoin vid vad som hände under bankkrisen på Cypern 2013 när Bitcoin blev allmänt känt i media för första gången. När bankerna på Cypern fick slå igen steg den virtuella valutan från 15 till 230 dollar på bara några månader.

– 2013 var Cypern förklaringen till att Bitcoin snabbt steg till en topp i april. Bitcoin överlevde skeendet, vilket pengarna på de cypriotiska bankerna inte gjorde, säger Demeester vidare.

Bitcoins utveckling under bankkrisen i Cypern. (Coindesk)

Bitcoins utveckling under bankkrisen på Cypern. (Coindesk)

Detta kan vara förklaringen till att kineserna är beredda att betala ett, till synes, överpris på 4,4 procent (skillnaden mellan att köpa Bitcoin för yuan respektive dollar) för att få tag i Bitcoin. Drivkraften bakom är att minska risken med egna bankmedel i yuan.

Dessutom är det stora kursförändringar mellan Bitcoin och dollarn, precis som under kraschen 2014. Så den vanlige kinesiske medborgaren är beredd att både betala för och ta stora prisrisker för att bli av med den egna kinesiska valutan.

Kineser dominerar

60 procent av den nya tillförseln av Bitcoin kommer i dag från Kina, enligt Demeester, och i teorin finns det ingen gräns för hur mycket man kan köpa. Den virtuella valutan ingår heller inte i de begränsningar som satts upp för penningöverföringar utomlands.

Kineser kan öppna ett bankkonto i utlandet när de är ute och reser och sedan växla sina Bitcoins till utländsk valuta på sina nya bankkonton. Direkta överföringar av pengar till utländska banker är begränsade av regler, men den här omvägen är inte det.

”Kina är det ledande landet både vad gäller att ‘bryta’ nya Bitcoin och att handla med Bitcoin.”

Allt detta kan förstås vara både spännande och intressant, men den totala summan av Bitcoin som cirkulerar (8,3 miljarder dollar) är ändå fortfarande mycket liten jämfört med pengarna i det kinesiska banksystemet (35 biljoner dollar = 35 000 miljarder dollar) och även jämfört med den totala summan kapital som lämnade Kina under 2015 (676 miljarder dollar).

Hur som helst är Kina det ledande landet både vad gäller att ”bryta” nya Bitcoin (”mining”, den matematiska process varmed valutan skapas) och att handla med Bitcoin.

Förbjöds aldrig

Men förbjöd inte Kina Bitcoin i slutet av 2013? Och varför dök priset så kraftigt då?

Det korta svaret är att Kina faktiskt aldrig förbjöd Bitcoin. Kina hindrade finansföretag (även stora betalningsförmedlare som Alibabas Alipay) att handskas med Bitcoin. Men man förbjöd inte Bitcoin-växlingsföretag som Huobu eller överföring av bankmedel för att köpa Bitcoin.

– Det kinesiska regeringen var orolig för vad som skulle kunna hända om bankerna och Alipay blev direkt kopplade till Bitcoins infrastruktur. Man var orolig för att de skulle kunna göra något riktigt dumt och att regeringen sedan skulle få lösa ut dem, skrev Joseph Wang på Bitquant i ett blogginlägg.

Varför väljer Baidu profit framför moral?

Det fanns alltså goda skäl till den kraftiga prisnedgången för Bitcoin efter att kineserna införde denna reglering. Genom att förbjuda stora betalningsföretag som Alipay att använda den virtuella valutan försäkrade sig Kina om att Bitcoin inte skulle kunna bli marknadens valutaval vid försäljning av varor och tjänster, särskilt med tanke på den kraftigt växande e-handeln.

”Ren spekulation”

Att använda Bitcoin som betalningsmedel för varor och tjänster har alltså tagits bort från den kinesiska ekvationen, åtminstone för överskådlig framtid. Det betyder att bakom den nuvarande uppgången ligger, förutom kapitalflykt, i spekulation i den virtuella valutan.

Andra tillgångar har nyligen gjort kinesiska traders besvikna. Aktiemarknaden har gått ned med 18 procent det senaste året, och traders i Kina har ett rykte att köpa allting som är på väg uppåt.

– En del av uppgången är ren spekulation, säger Gil Luria.