Hus i Kina tvångsrevs mitt i natten
Arbetare vid en byggnad som rivs i byn Yangji i Guangdongprovinsen i södra Kina, den 21 mars 2012. Nyligen släpades ett par i Shandong ur sina sängar så att deras hus skulle kunna rivas mitt i natten, enligt kinesiska medierapporter. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Ett kinesiskt par blev nyligen övermannade i sitt eget hem i centrala Kina och bortförda, så att deras hus skulle kunna rivas av ett byggföretag. Kvinnan, Cui Shemei, blev så chockad att hon fick en hjärtattack, enligt kinesisk media.

När paret rapporterade händelsen till polis fick de bara veta att myndigheterna inte kunde göra något åt det, inte ens registrera det i sina system.

Incidenten inträffade på natten den 28 maj i Linmu-häradet i Shandongprovinsen. En artikel som publicerades i den relativt liberala tidningen Southern Metropolis Daily visade upp fallet som ett exempel på den sortens orättvisor som kan äga rum i Kina eftersom landet inte har ett fungerande lagstyre.

Cui Shemei och hennes man Zhang Shiqiang, hade ingenstans de kunde sova, och de fick ingen kompensation från fastighetsbolaget. Alla deras ägodelar, som de beräknade var värda 500 000 yuan, begravdes i massorna.

Southern Metropolis Daily skrev i sin ledarartikel om händelsen att polisens passiva svar var tjänstefel och ett försök att skydda fastighetsbolaget. Om det var fallet så skulle det inte vara någon unik händelse i Kina, där lokala myndigheter ofta får en del av vinsten från byggföretag för att tillåta dem att riva hus och sälja marken med stor vinst.

2010 blev en myndighetsföreträdare i Yihuang-häradet i Jiangxiprovinsen ökänd efter att han fällt kommentaren: ”Utan tvångsrivningar, inget ”nytt Kina”.

Häradet Linmu är en by omgiven av nyligen uppvuxna städer. Utvecklaren, Cui Guangan, en före detta partitjänsteman från byn, köpte marken i fråga för att uppföra nya byggnader. Han valde att ge paret vars hus revs ett muntligt löfte i stället för ett skrivet kontrakt.

Varje år inträffar hundratusentals massincidenter i Kina, och många av dem beror på att hus rivs mot de boendes vilja.

Översatt från engelska