Hur du tar hand om hälsan på vintern – Fråga doktor Kong
På vintern behöver man hålla sig varm.


Den mänskliga kroppen är ett litet universum, som påverkas av universum. Enligt traditionell kinesisk kultur bör människor vara i harmoni med naturen, anpassa sig till naturen. Man säger: människor följer jorden, jorden följer himlen, himlen följer Dao, Dao följer naturen.

Fråga: Hur tar jag bäst hand om min hälsa på vintern? Hls Pirjo

Svar: På vintern när allt är öde sänker levande ting tempot för att spara energi. Vissa djur går i ide, och även människans kropp går in en vilofas.

Vid denna tid är det nödvändigt att minska på alla former av hård träning. Försök att inte låta kroppen svettas för mycket, då en kropp som svettas går med porerna öppna. Dold yang i kroppen kommer då att lämna kroppen, vilket inte är förenligt med vinternaturen.

Lång vistelse i höga temperaturer inomhus på vintern kan orsaka fysiskt obehag, då kroppen försöker ”hålla besittningen”. Kallt väder tvingar porerna i kroppen att sluta sig, varpå kroppens yang förseglas inne kroppen som en energireserv inför det kommande årets utmaningar. Om man stannar inne i ett alltför varmt hus dygnet runt under vintern, så kan kroppens yang inte göra en så bra tätning som behövs och yang går ut. Detta gör dig mindre motståndskraftig mot sjukdomar under våren då yang är försvagat.

På vintern bör man gå till sängs tidigt och vakna sent, för att få en längre sammanhängande vila. Med minskad aktivitet blir kroppens ämnesomsättning också lite långsammare. Därför bör man inte äta mycket på kvällen, då kommer man att gå upp i vikt.

Om man inte håller sig varm på vintern kan det skada kroppens yang-qi, så man bör ha varma och sköna kläder. När jag just kom till Sverige såg jag en del unga kvinnor ute i tunna kläder mitt i kalla vintern. Jag undrade om svenskar som bor på nordiska breddgrader kanske har större motståndskraft mot kyla? Efter att jag hade öppnat akupunkturkliniken såg jag att många kvinnor som kom för behandling hade kyla ansamlad i kroppen, så jag förstod att svenskarna inte har mer motståndskraft mot kyla, men många känner inte till att kylan kommer att stanna i kroppen och kan leda till ett stort antal olika sjukdomar.

Det är bra att vara ute även under den kalla årstiden, om man håller sig varm och undviker att svettas.

Kosten bör anpassas för att fokusera på att berika yin och dämpa yang, vilket innebär att vi bör konsumera lämpliga fetter och proteinrika livsmedel. Ägg, sesam, klibbigt ris, dadlar, longan, svart svamp, bambuskott, champinjoner, purjolök och nötter är vanliga ingredienser i de kinesiska rätterna nu. Det är lämpligt att äta mer mat med bittra smaker samtidigt som man minskar salta smaker för att främja ett friskt hjärta och minska arbetsbördan för njuren. Livsmedel med bittra smaker inkluderar aprikos, sparris, selleri, te, grapefrukt, humle, kålrabbi, sallad, rädisor, grönkål och vinäger. I kosten bör man också uppmärksamma temperaturen, och inta varma drycker och varm mat. I kinesiska matkulturen äter man gröt. Att äta varm gröt på morgonen på vintern är mycket lämpligt.

Vattenkvaliteten är god i Sverige, så många dricker vatten direkt från kranen. Det är dock inte bra, särskilt inte på vintern, eftersom den mänskliga miljön i mag-tarmkanalen inte gillar kylan. Man bör dricka kokat vatten.

På vintern stänger många dörrar och fönster, vilket gör inomhusluftens kvalitet sämre. Man bör se till att ha bra ventilation för bättre luft.

Doktor Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

Doktor Kong svarar på frågor av allmän karaktär utifrån TKM. Skicka din fråga till doktorkong@epochtimes.se

Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska.

Doktor Kong håller ofta kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida.

 

Det är halvtidsuppträdande i matchen – den lilla flickan stjäl showen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?