Honung: Mirakel för ansiktstvätt


När jag gick i årskurs åtta visste jag inte mycket om hudvård och trodde att ren hud var samma sak som slät hud. På den tiden fanns varken tillgång till internet eller tidningsartiklar i ämnet som kunde ge vägledning.

På den tiden var jag mycket noggrann och skrubbade ansiktet omsorgsfullt med tvål, och följde upp med ett ansiktsvatten bestående av tvättsprit. Varje kväll.

När jag insåg att tvål- och spritbehandling inte var bra för huden, bytte jag till andra produkter många gånger under årens lopp. Men inte ens den dyraste fuktkräm och ansiktstoner, plikttroget applicerad varje dag, var till någon nytta. Jag resignerade inför det faktum att jag hade ”dålig hy”.

För ett par år sedan upptäckte jag ”Crunchy Betty” och blev förälskad i hennes trollerikonster i köket och finurliga texter. Jag provade så många av hennes naturliga hud- och hårvårdsrecept jag kunde och upptäckte att hemgjorda ansiktsmasker är himmelska.

Men det bästa tips jag fått är kanske också det enklaste; tvätta ansiktet med honung. Resultatet var häpnadsväckande!

Passar alla hudtyper

Oavsett om du har torr, fet, fin, åldrande, acne eller bara vanlig hud – honung är perfekt för alla. Till och med om man har rosacea eller eksem kan man använda honung.

Honung är lätt att använda: Ta ungefär en tesked honung och smörj in i hela ansiktet. Låt verka några minuter för extra nytta, om du står ut med det klibbiga. Tvätta sedan varsamt bort honungen med en varm, våt tvättlapp. Avsluta med att badda ansiktet med ansiktsvatten och fuktkräm, om du vill. Jag använder trollhassel och mandelolja, men ofta behövs det inte.

Tips: sätt upp håret eller använd hårband innan du börjar. Fastän honung är bra för håret så blir det klibbigt och sprött.

Problemhyn blev botad

När jag först började tvätta mig med honung hade jag ett par röda, kliande utslag och en spricka i mungipan, som plågat mig ungefär en månad. Efter cirka tre dagar med honungstvätt försvann båda symptomen och har inte kommit tillbaka.

Mitt ansikte blev mirakulöst rent. Det var slut på torr, kliande hud, inga hudsprickor och inga flagor. Jag kan inte bevisa det, men jag tycker dessutom att rynkorna kring ögonen har minskat.

Så varför honung? Honung är en mild rengörare. Den tar inte bort ansiktets naturliga fett, som många andra ansiktstvättar, vilket får huden att producera ännu mer fett för att kompensera. Honung är faktiskt en helande produkt.

Fuktighetsbevarande och antibakteriell

Den fuktbevarande delen heter humectant, en substans som hjälper till att bevara vatten och fukt. Honung är fuktbevarande, eftersom den är hygroskopisk, vilket betyder att den har förmågan att dra till sig och hålla kvar vattenmolekyler.

Den höga halten av sockerarter kan hämma bakterietillväxten. Honung kan också ha en antiinflammatorisk effekt som förhindrar utsöndring från sårvävnad.

Dessutom innehåller honung enzymet glukosoxidas och ett ämne som heter methylgloxal.