En misstänkt söks efter 17 bombattacker i sydkinesisk stad
Utredare undersöker en av explosionsplatserna efter bombdådet på eftermiddagen den 30 september i staden Lizhou i södra Kina. (STR/AFP/Getty Images)


En serie explosioner skakade en stad i södra Kina sent på eftermiddagen den 30 september. Kinesiska statliga medier har rapporterat om minst 7 döda och 51 skadade. En misstänkt söks, men myndigheterna betecknar i nuläget inte dådet som terrorism.

Explosionerna inträffade på minst 17 platser i staden Liuzhou, som ligger i Guangxiprovinsen. Bland målen fanns ett regeringskontor, en galleria, ett fängelse och ett sjukhus, enligt statliga nyhetsbyrån Xinhua. Minst en explosion inträffade på en bro.

Liuzhou är ett stort stadsområde med 3,7 miljoner invånare, som även inkluderar flera härad och bydistrikt. De flesta av explosionerna inträffade i Liucheng-häradet, ett urbant område.

Skadad regeringsbyggnad i Liucheng-häradet i Lizhou efter explosionerna den 30 september. (Skärmdump/Weibo)

Skadad regeringsbyggnad i Liucheng-häradet i Liuzhou efter explosionerna den 30 september. (Skärmdump/Weibo)

Sammanrasade byggnader

Foton som delats på den kinesiska mikrobloggen Sina Weibo visar sådant som halvt sammanrasade byggnader, välta fordon, bråte på gatorna, en ett förstört skyltfönster och krossade rutor på byggnader.

– Ungefär 16.10 hörde jag en smäll, och sen en till explosion två minuter senare, berättade en hotellanställd för tidningen Beijing Youth Daily. Personen tillade att den andra explosionen kom från en soptunna, bara tio meter från hotellets entré.

Wei, som bor i Liucheng, sade till den kinesiska nyhetssajten The Paper att hon hörde explosionerna, en efter en, vid fyratiden. Hon skyndade sig ner till en flodstrand i närheten. Hon hade fortfarande inte kommit över panikkänslan efter explosionerna, sade hon.

Bråte och förstört hus på en av de många explosionsplatserna efter dåden i Liuzhou den 30 september. (Skärmdump/Weibo)

Bråte och förstört hus på en av de många explosionsplatserna efter dåden i Liuzhou den 30 september. (Skärmdump/Weibo)

Utesluter terroristhandlingar

Andra vittnen sade att de hörde den första explosionen 17.30, och sedan 11 explosioner efter den, en var tionde minut enligt BBC:s kinesiska webbupplaga.

Lokala brandmän, poliser och andra myndigheter skyndade till de olika explosionsplatserna för att rädda överlevare. Minst två personer saknas fortfarande.

Polisen i Liucheng-häradet sade att explosionerna, som började höras från klockan 15.50 Pekingtid sannolikt handlade om ”brottslighet” och att man i nuläget uteslöt att det var ”terroristhandlingar”. Klockan 17.17 skickade säkerhetsbyrån i Liucheng ett sms till folk i området där man varnade dem för att öppna paket som nyligen kommit. Enligt uppgifter ska bomberna ha levererats i paket.

Cai Tianlai, politisk kommissarie på Liuchengpolisen, sade att lokalinvånarna rapporterade över 60 misstänkta försändelser till polisen, och att de skulle hanteras av sprängämnesexperter, enligt statliga China News Service. Polisen sade senare att de söker en 33-årig man som misstänkt för dåden, enligt Xinhua.

Skadade tas om hand efter explosionerna i den sydkinesiska staden Liuzhou den 30 september. Myndigheterna har gripit en person misstänkt för dådet. (Skärmdump/Weibo)

Skadade tas om hand efter explosionerna i den sydkinesiska staden Liuzhou den 30 september. Myndigheterna har gripit en person misstänkt för dådet. (Skärmdump/Weibo)

Tvivel kring officiell version

Kinesiska internetanvändare uttryckte tvivel kring den officiella versionen av dåden.

”Berätta för mig hur en misstänkt kunde springa till typ 13 ställen och lyckas detonera bomberna? Kan media ge oss en karta över hans färdväg? Och vilken sorts bomb har en sådan kraft? Och hur placerades de? Klargör det här, är ni snälla”, stod det i en kommentar på Sina Weibo.

Andra tyckte att det var märkligt att polisen inte såg explosionerna som en möjlig terroristhandling, med tanke på att de inträffade dagen före Folkrepubliken Kinas nationaldag. Kinesiska kommunistpartiet har gjort 1 oktober till en allmän helgdag för att fira sitt maktövertagande 1949.

Internetcensorerna i Kina, som vanligtvis jobbar hårt när olika sorters katastrofer inträffar, har redan börjat ta bort bilder och poster på Weibo. Det rapporterade Weiboscope, ett projekt som drivs av centret för journalism och medievetenskap på University of Hongkong, och som spårar censur av sociala medier.

Rapportering av Jenny Li och Juliet Song

RÄTTELSE: I en tidigare version av den här artikeln stod att polisen hade gripit en misstänkt. Det stämde inte. De hade identifierat och sökte honom.