Dokumentär om organstölder vann brittiskt pris
”Human Harvest” regissör Leon Lee tar emot AIB-priset av CNN Internationals ankare och korrespondent Hala Gorani. (Foto med tillstånd av AIB)


Dokumentär ”Human Harvest” om kinesiska samvetsfångar som dödats för sina organ, har vunnit Association for International Broadcastings (AIB) pris för bästa undersökande dokumentär 2015. Tidigare i år hedrades filmen också med det prestigefyllda amerikanska Peabodypriset.

– Det är en stor ära för mig och teamet, som fanns vid min sida under de åtta år vi gjorde filmen. Jag hoppas att fler människor nu kommer att ta tillfället att se filmen, och viktigast av allt att den kan göra skillnad och få ett slut på organstölderna, sade regissören Leon Lee när han fick priset.

Filmen tävlade mot produktioner från BBC, Sky News och andra medier. Juryn som utsåg den vinnande filmen sade att berättelsen fångar hemskheterna i den här verksamheten, genom trovärdiga vittnesmål och undersökningar. De menade också att det är mycket viktigt att den här historien blir mer känd för en större allmänhet.

Filmen är producerad av ett litet oberoende produktionsbolag, Flying Cloud som är baserat i Vancouver i Kanada.

Simon Spanswick, vd för brittiska AIB var helt överens med domarna. Han sade att den här filmen helt klart hörde hemma bland pristagarna. Det är inte ovanligt att små produktionsbolag som gör riktigt bra jobb vinner AIB-utmärkelser. Och priset gör det möjligt för programmet att sälja i en större skala.

Ställer frågor om organhandel

Filmen, ”Human Harvest: China’s Illegal Organ Trade”, berättar historien om hur Kina på bara några år kunde skapa en storskalig vinstgivande organtransplantationshandel utan att ha ett organdonatorsystem.

Filmen ställer frågan var källorna till organen kommer ifrån och hur kinesiska sjukhus kan erbjuda transplantationer inom några veckor, när patienter i väst oftast måste vänta flera år på ett passande organ.

Svaret blir att organen har tagits med tvång från samvetsfångar. De flesta kommer från falungong-utövare, men organ tas också från uigurer, tibetaner och kristna.

”Human Harvest” regissör Leon Lee utanför det brittiska parlamentet i London, där hans dokumentär om organstölder i Kina visades den 4 november. (Foto: David Sun /Epoch Times)

”Human Harvest” regissör Leon Lee utanför det brittiska parlamentet i London, där hans dokumentär om organstölder i Kina visades den 4 november. (Foto: David Sun /Epoch Times)

– När jag först stötte på det här 2006 kunde jag inte tro det, jag trodde det var nonsens, sade Lee. Ändå bestämde han sig för att titta närmare på det här och blev övertygad om att storskalig organstöld pågår i Kina.

Mellan åren 2003 och 2008 uppskattar man att 40 000 till 60 000 människor dödades för sina organ. Men utanför protokollet säger Lee att en militärläkare sagt att det rörde sig om 600 000. Det finns även information som tyder på att det kan vara så många om två miljoner.

– Vi var försiktiga i filmen. Det vi visar är toppen av ett isberg.

Organstölder från levande samvetsfångar i Kina avslöjad i dokumentär

Visades i brittiska parlamentet

Filmen visades i det brittiska parlamentet innan prisutdelningen hos AIB.

Lee medger att han ibland kände en känsla av hopplöshet, men när filmen fick Peabodypriset väcktes ett mer allmänt medialt intresse för filmen.

– Mediachefer berättade att de hört talas om organstölder i Kina, men aldrig hade tagit det på allvar, säger Lee.

Nu är det annorlunda. Filmen har visats i 20 länder och den finns även inofficiellt i Kina.

– Som filmare är jag emot piratkopiering, men den går att köpa i Kina för 10 yuan, medgav Lee.

Lee blir mer och mer övertygad om filmens kraft att påverka. Ändå tror han att det behövs mer insatser för att stoppa övergreppen som pågår i Kina, men att en förändring är på väg, och att öka medvetenheten är en viktig del i processen.

– När folk frågar mig vad gemene man kan göra när Kina är så stort och mäktigt, säger jag till dem att berätta för familj, vänner och kollegor. Ju fler som vet desto snabbare kommer det att sluta, säger Lee.