Delar av Lars Vilks träkonstverk brann ned
En brand har brutit ut i Lars Vilks konstverk Nimis vid Kullaberg. Enligt uppgift har åtminstone stora delar av verket brunnit ned. På bilden står konstnären i förgrunden framför verket. Arkivbild. (Foto: Stefan Lindblom/TT)


Lars Vilks omstridda konstverk Nimis vid Kullaberg i nordvästra Skåne har skadats svårt vid en brand. ”En brutal form av konstkritik”, säger Vilks själv.

Runt en fjärdedel av träkonstruktionen har förstörts, enligt räddningstjänstens bedömning.

– Tornet närmast vattnet har brunnit ner helt. Men cirka 75 procent av konstverket är kvar, säger Mattias Johansson, brandingenjör vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst till TT.

Fem man från räddningstjänsten är på plats. Tre har kommit med båt medan två tagit sig ner landvägen till det svårtillgängliga konstverket.

– De ska ha påbörjat släckningsarbetet med bärbara pumpar, säger Mattias Johansson.

Konsten gynnas

Lars Vilks själv försöker se något positivt i branden, som inte är den första som drabbat Nimis.

– Jag har ju mitt valspråk ”allting är en fördel”. Man får alltid hitta en optimistisk flagga och vi har ju ändå det att konstverk som blir utsatta för våld gynnas alltid av det, det får man trösta sig med, säger Lars Vilks till TT och fortsätter:

– Det blir intressant när det händer saker. När man angriper konstverk blir det intressant. Ett konstverk som ingen bryr sig om, det försvinner ju. Här är det ju hårda tag och en ganska brutal form av konstkritik.

Ligger otillgängligt

Larmet om branden kom vid 18.30-tiden på kvällen från en uppringare som sett branden på håll. Först vid 20-tiden kunde räddningstjänsten bekräfta att det verkligen var Nimis som brann.

Konstverket ligger otillgängligt till, vilket försvårat släckningsarbetet.

Ann-Sofi Roxhage är tillförordnad chef för Göteborgs konsthall.

– Jag har besökt verket och det är otroligt häftigt och ett betydelsefullt verk på den samtida konstscenen.

Hon kände inte till branden förrän TT ringde upp.

– Jag blir nästan skärrad av att höra det, säger Ann-Sofi Roxhage.

(TT)

Fakta: Nimis
 • En konstnärlig uppbyggnad vid stranden av Kullaberg, nära Arild, utförd med drivved och fallvirke av Lars Vilks 1980-92.
 • Nimis är det enda större konstverk av typen land art som utförts i Sverige, och det har tilldragit sig stor uppmärksamhet. Då det utan tillstånd uppförts i ett naturreservat har det också blivit föremål för legala ingripanden och kontroverser.
 • Sedan Nimis till stor del bränts ned 1985 byggde Vilks upp konstverket igen med delvis förändrad form. Även stormar har skadat verket genom åren.
 • Nimis ägdes 1984-86 av den tyske konstnären Joseph Beuys och senare även av den bulgariska konstnären Christo.
 • Det latinska ordet nimis kan bland annat uttolkas som alltför mycket, övermåttan, överhövan.

Källa: Nationalencyklopedin

Fakta: Lars Vilks
 • Lars Vilks föddes i Helsingborg 1946. Han är självlärd som konstnär och har sedan slutat av 1970-talet arbetat med konceptuella konstprojekt, bland annat konstverken Nimis och Arx vid Kullaberg.
 • Efter kontroversen kring Jyllands-Postens Muhammedkarikatyrer tecknade Vilks Muhammed som rondellhund. När teckningen 2007 publicerade i flera svenska tidningar ledde det till omfattande protester.
 • i oktober 2009, greps amerikanskan Colleen LaRose, även känd som ”JIhad Jane”, i USA för planer på att mörda Vilks. LaRose dömdes 2014 till tio års fängelse.
 • Våren 2010 greps sju personer på Irland misstänkta för planer på att mörda Vilks. En av dem var amerikanska Jamie Paulin Ramirez, även känd som ”Jihad Jamie”. Hon utlämnades till USA och dömdes till åtta års fängelse.
 • I maj 2010 utsattes konstnärens hem, nära Höganäs, för ett brandattentat. Två unga män dömdes i hovrätten till fängelse i två respektive tre år.
 • På hösten 2011 greps tre män i Göteborg. De åtalades för att ha förberett ett mord på Vilks, men friades i tingsrätt och hovrätt.
 • I februari 2015 deltog Lars Vilks i ett möte i Köpenhamn i Danmark. Gärningsmannen Omar Abdel Hamid El-Hussein öppnade eld mot mötet och en person dödades. Några timmar senare mördade han en judisk man utanför en synagoga. Fem poliser skadades i attackerna. El-Hussein sköts senare till döds av polisen utanför sin bostad.