Woods vann Masters och skrev ny historia
Den 43-årige legendaren Tiger Woods skrek ut sin glädje på Augusta National Golf Club. Foto: David J Phillip/AP/TT


Stormvarning var utfärdad. Och så kom han med rappa steg, klädd i röd tröja och svarta byxor, och visade att ingenting är omöjligt. Tiger Woods.

Söndagen den 14 april på Augusta National Golf Club och vi skriver idrottshistoria i världsklass.

Woods, 43, är den näst äldste vinnaren av US Masters och vrålet när han hålade i för femte segern på golfens heligaste mark var enormt.

Amerikanerna älskar sådant här. Kanske mer än de älskar Woods. Men vem är inte svag för storyn om den utdömde mästaren, länge plågad av en kropp som strejkade, kritiserad för sina kvinnoaffärer, snudd på slut som artist och på väg in i föredettingarnas värld.

De många operationerna i ryggen och i knäna kostade honom långa uppehåll och betydde lika många återkomster. Ett tag funderade han på att det fick vara nog. Han hade alla titlar och mer pengar än han behöver.

Men han älskar ju golf.

Kom igång förra året

Förra årets starka slut gav besked om att Woods var tillbaka på allvar. Han utmanade om titlarna i British Open och PGA-mästerskapen och han vann sin första seger på många år på PGA-touren.

Men att nå hela vägen till ännu en major – och på Augusta av alla ställen – vågade inte många tro på. Knappt han själv.

När det kom till kritan, när allt ställdes på sin spets, såg vi den gamle mästaren, den iskalle, fokuserade Woods. Han radade upp sex birdies medan medspelarna i ledarbollen, Francesco Molinari och Tony Finau krackelerade.

Ytterligare en historisk randanteckning från Augusta: För första gången vann Tiger Woods en major utan att ha varit i ensam eller delad ledning inför de sista 18 hålen.

Tiger Woods efter den avgörande putten på 18:e green. Foto: David J Phillip/AP/TT

Molinari dukade under

Francesco Molinari ledde med två slag efter 54 hål och all press låg på italienaren som slog Woods i British Open på Carnoustie i somras.

Men Molinari dukade under för den enorma mentala anspänningen när det drog ihop sig på allvar under de sista hålen. Kollapsen var smärtsam att se. Den avtecknade sig också i varje muskel i hans ansikte och i ett par dystra ögon som skvallrade om att söndagen var förstörd när han slog i vattnet på hål 15.

Uselt utslag, kort inspel och vattenplask och en dubbelbogey i ett läge där det krävdes minst ett par för att haka på Woods.

Och vad gjorde Tiger?

Inspel nära flaggan och en enkel putt till birdie.

Väldigt mycket känslor

Där började segermarschen mot den femte gröna kavajen och den 15:e majorn, varav den första sedan British Open-segern i juni 2008.

Förmodligen den mest känslosamma av alla hans framgångar. En promenad uppför och nedför Augustas gröna kullar, lyft framåt av en hängiven, massiv åskådarskara som till slut, när den sista putten låg i koppen, fick skrika:

"Tiger! Tiger! Tiger!".

Woods vann med ett slag, totalt 275. Dustin Johnson, Xander Schauffle och Brooks Koepka, amerikaner de också, delade andraplatsen.

(Henrik Skiöld/TT)

Fakta

Tiger Woods

(TT)

Född: 30 december 1975 i Cypress, Kalifornien (43 år).

Blev proffs: 1996.

Majorsegrar 15 (US Masters 1997, 2001, 2002, 2005, 2019, US Open 2000, 2002, 2008, British Open 2000, 2005, 2006, PGA-mästerskapen 1999, 2000, 2006, 2007).

PGA-titlar: 81.

Europatourvinster: 41 (majorsegrar och världstoursegrar – WGC – räknas på båda tourerna).

Världsrankning: 12.

Caddie i Masters: Joe LaCava.

Övrigt: Endast Jack Nicklaus (18) har fler majortitlar och Sam Snead (82) fler segrar på PGA-touren. Har avslutat tävlingsåret som världsetta tolv gånger. Två vinster (2007, 2009) i PGA-tourslutspelet Fedex Cup (introducerades säsongen 2007).

Aktuell: Tog sin första majortitel på elva år och den första i Masters sedan 2005.