Världens 5 värsta diktatorer under 2000-talet – nr 1 får Stalin att likna Tomten


Under 1900-talet fick vi uppleva tyranner som saknar motsvarighet i historien – Mao, Stalin, Hitler – och över 100 miljoner människor har dödats under århundradet. Men 2000-talet saknar inte heller brutala diktatorer, faktiskt ser det ut som att en del av dem överträffar sina föregångare.

I den här listan har vi sammanställt de som vi anser vara de värsta tyrannerna i vår nutida historia. Även om deras brott kan vara mindre kända idag kommer framtida generationer högst troligt att definiera deras gärningar som ”ren ondska”. Verkar det osannolikt? Läs själv:

1. Jiang Zemin, Kina (vid makten 1989 – 2002)

 

Jiang Zemin föddes 1926 och kallas även ”Paddan”. Under sin karriär klättrade han uppåt inom det kinesiska kommunistpartiet (KKP) genom att delta i politisk manipulation och fjäska för partitjänstemän högt upp i ordningen. Men han har gjort sig mest känd genom folkmord.

Vid massakern på Himmelska fridens torg 1989 hade Jiang Zemin nått en hög nivå i KKP. Han visade sitt stöd för massdödandet av studenter under protesterna till skillnad från hans föregångare som vägrade att göra det. Detta ledde honom till den inre kretsen och till partiledarposition.

© Getty Images/Langevin Jacques

Jiangs ledarskap skulle kännetecknas av massiv korruption, politisk maktkamp och miljöförstörelse. Det här ledde fram till hans mest allvarliga brott som började vid millenieskiftet: folkmord.

Jiang hade lärt sig att slakta folkmassor för att säkerställa makten till sig själv och ingjuta rädsla hos de som borde få ha sin frihet. Och han hade förstått att det här sättet skulle leda honom raka vägen uppåt i partiet.

En tid senare, 1999, hittade han en ny måltavla. Det var utövare av en traditionell qigong-metod, som kallas ”Falun Gong” med runt 100 miljoner människor som öppet praktiserade sin frihet trots statens ogillande. Jiang slog ner snabbt och hårt. Det skedde inte i det öppna, så som på Himmelska fridens torg, eftersom KKP lärde sig läxan under Massakern att resten av världen reagerar bistert på lättsinnigt dödande.

©Flower of the heart

Folkmordet tog formen av arbetsläger över hela Kina, där troligtvis miljontals Falun Gong-utövare har passerat under åren. För att få dem att ge upp sin frihet, sluta med Falun Gong och rätta sig efter staten användes dödande, tortyr och andra hemska metoder.

De som inte ger upp sänds enligt trovärdiga utredningar till militärsjukhus där deras organ tas och säljs (för en enorm vinst). ”Donatorerna” kremeras, ibland medan de fortfarande är i livet. Baserat på uppskattningar har mellan 1,2 och 1,8 miljoner Falun Gong-utövare fallit offer för skalpellen och dött i de här anläggningarna fram till 2018.

Som väl var byttes Jiang ut som ledare 2002, men hans ”organskörd” har fortsatt under militärt beskydd.

©China Organ Harvest

2. Kim Jong-un, Nordkorea (vid makten 2011 – nu)

© Getty Images/KCNA

Kim Jong-un har fört vidare sin far Kim Jong-ils diktatur. Nordkoreas regim är fortfarande en av världens mest förtryckande. Landet har legat i botten på Freedom House lista för politiska rättigheter och civila friheter.

Så många som 200 000 människor sitter i arbetsläger. De inkluderar politiskt oliktänkande och deras familjer, till och med barn, som hålls fängslade för ”brott” som att samla mat och för ”antisocialistiska” aktiviteter.

Enligt US Committee for Human Rights (USA:s kommitté för mänskliga rättigheter) tvingas fångarna arbeta i fängelser eller arbetsläger, där mammorna tvingas döda sina nyfödda barn och fångar hålls i små burar.

©YouTube Screenshot/Sociopathic

Trots att det är svårt att hitta siffror, rapporteras tusen och åter tusentals människor ha förgått i tysthet eller på annat sätt på dessa ondskans platser.

I FN:s rapport från 2013 om mänskliga rättigheter i Nordkorea föreslog FN:s särskilda rapportör Marzuki Darusman att det skulle göras en undersökning för att dokumentera Kim Jong-uns regims brott mot mänskliga rättigheter. Rapporten publicerades i februari 2014. Rekommendationen enligt rapporten är att ställa honom ansvarig för brott mot mänskliga rättigheter inför den internationella brottsdomstolen.

3. Omar Al-Bashir, Sudan (vid makten 1989 – nu)

©Getty Images/Barry Iverson

Efter att Al-Bashir tog makten genom en militärkupp, upphävde han grundlagen, avskaffade rättssystemet och förbjöd politiska partier och fackförbund.

Hans armé har rutinmässigt bombat civila människor och torterat och massakerat icke-araber. Det 20 år långa inbördeskriget har kostat livet på 2 miljoner människor och fått 4 miljoner på flykt.

Den internationella brottsdomstolen, International Criminal Court (ICC), utfärdade en arrest mot Al-Bashir där han anklagas för krigsbrott och brott mot mänskligheten för massakern i Darfur i Västsudan. Han anklagades för ”mord, utrotning, våldtäkt, tortyr och att med våld flytta ett stort antal människor och att stjäla deras egendomar.”

4. Robert Mugabe, Zimbabwe (vid makten 1980 – nu)

©Getty Images/STR

Mugabe valdes som första president i Zimbabwe, men med åren har han blivit mer och mer av en diktator. Sedan 1988 har medellivslängden rasat från 62 till 38 år.

Han skrev om grundlagen för att ge sig själv så gott som vattentät makt. När oppositionsledaren Morgan Tsvangirai vann 42 procent av rösterna lät Mugabe arrestera honom och anklagade honom för förräderi.

Enligt Amnesty International dödade eller torterade Mugabes regering 70 000 människor, enbart under 2002. Arbetslösheten är över 80 procent och inflationen ligger på 500 procent. Hans supportrar attackerade oppositionen 2008, vilket orsakade 163 människors död, medan 5 000 människor torterades eller blev slagna.

5. Bashar Al-Assad, Syrien (vid makten 2000 – nu)

©Getty Images/Pool BENAINOUS/HOUNSFIELD

Sedan Assad tog över efter sin far 2000 har Assad bara orsakat lidande för sitt folk. Under massprotesterna runt om i landet, triggade av den arabiska våren, ledde Assads brutala nedslag på de protesterande till ett inbördeskrig som orsakade att över 400 000 människor dödades eller skadades under 2017.

Assad har fängslat, torterat och avrättat tusentals misstänka regimkritiker. Fångarna, även barn, avrättas med elektricitet, blir våldtagna och får sina naglar utdragna med tång. Han har också anklagats för att ha använt kemiska vapen mot civila medborgare.

Ordförande för FN:s Commision of Inquiry för Syrien, Paulo Pinheiro sade i februari 2016 till reportrarna: ”Det enorma antalet döda fångar pekar på att Syriens regering är skyldig till handlingar som klassas som utrotning och ett brott mot mänskligheten.”