Vapen och polisuniform funna i container – polis misstänker kopplingar till extremvänster


I en container i Taberg utanför Jönköping har polis hittat polisuniform, peruker och automatvapen. Personer som är intressanta i utredningen har kopplingar till den autonoma vänsterrörelsen. Säpo har nu involverats i ärenden, skriver Aftonbladet.

Fyndet i containern tyder på att det handlar om att man planerar ett grovt brott. Tidigare var polisens intresse mot upphittarna som slog larm. Det var en utländsk stöldliga på två personer. Båda greps i ett inledande skede misstänkta för stöld. De anhölls och släpptes senare.

Åklagare Klas Lööf säger att de två männen fortfarande är misstänkta för stöld men kommer att utredas som en separat händelse. De två utländska männen uppges inte ha någon koppling till den nu häktade 40-åringen.

Polisen larmades till en uppbruten container i Taberg utanför Jönköping. Man hittade polisuniform, löshår, peruker och flera automatvapen.

I går häktades en man i 40-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån. Tre andra män greps inledningsvis är nu släppta på fri fot.

– De är försatta på fri fot, men vi har inte tagit något beslut om att de ska avföras från utredningen, säger åklagare Klas Lööf, som leder förundersökningen, till Jönköpings-Posten.

Insatsen pågick från onsdag och till fredag förra veckan.

Den misstänkte häktades i Jönköpings tingsrätt under måndag eftermiddag. Man har dock genom sin advokat förnekat samtliga misstankar och motsatt sig häktningen. Åtal ska vara väckt senast den 25 juni, skriver Jönköpings-Posten.

Mannen är tidigare ostraffad och arbetar vid en skola i Jönköpings län. Skolans rektor säger att man är chockade.  

På måndagen genomförde man flera husrannsakningar i Jönköpingstrakten. I samband med anhöll men 40-åringen som sedan häktades från beslut av åklagare.

Taberg utanför Jönköping. Foto: Boivie/Wikimedia Commons

Enligt Aftonbladet sitter nu två personer inlåsta i utredningen har samma umgängeskrets och är aktiva i samma delar av föreningslivet. Polisen jagar en person till som ska tillhöra den umgängeskretsen.

Tidningen skriver samtidigt att den polisiära utredningsledningen misstänker att det kan finnas ett politiskt motiv bakom de misstänkta brotten. Personer som är intressant i utredningen ska ha kopplingar till den västerautonoma rörelsen.

Polisen har hand om ärendet. Samtidigt skriver Aftonbladet att Säkerhetspolisen, Säpo, också har ”en konkret roll i utredningsarbetet” och man säger att man ”känner till ärendet”.

Polisinsatsen i Taberg pågick länge. Poliser har patrullerat med automatvapen och det har varit omfattande avspärrningar i samhället.

Stora skuggor simmar in mot stranden – men vad är det för underliga varelser?

Slav under kommunismen