Vad händer med hunden vid en skilsmässa
Enligt advokaten kan det vara bra att avtala i förväg vad som ska gälla för djuren vid en eventuell skilsmässa. Foto: Agria


Vid en skilsmässa drabbas hela familjen även husdjuren. Vad är bäst för djuret och hur undviker man tvister om djuret vid en bodelning? Djurförsäkringsbolaget Agria har försökt reda ut vad som är bäst för hunden och vad som gäller juridiskt.

– Djur är helt beroende av sina ägare och därför måsta vi människor ta fullt ansvar för att hitta den bästa lösningen för djuret, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande.

Enligt Agria drabbas ungefär 2 000 hundar varje år av att deras familjer splittras och matte och husse går skilda vägar. Men vad är bäst för hunden delad vårdnad, följa med en av parterna eller i värsta fall att omplaceras i ett nytt hem?

Med hjälp av en advokat och en hundcoach ger försäkringsbolaget några råd på vägen.

Se till hundens bästa i första hand

Hundcoachen Fredrik Steens främsta råd är att alltid utgå ifrån det som är bäst för just din hund.

– Jag har sett att många hundar berikas av att bo i två hem om båda parter tar väl hand om den. Under ”hundveckan” får den ofta extra mycket uppmärksamhet, lite olika rutiner klarar den själv att anpassa sig till, säger Fredrik Steen, i pressmeddelandet.

Han menar att det viktigaste är att läsa av hunden. Om den verkar nedstämd kan det vara så att den påverkas negativt och då måste upplägget ändras. Och om hunden bor kvar med den ena parten är det är inte säkert att hunden mår bra av att den som har flyttat och lämnat den kommer och hälsar på ibland.

– I det fall där hunden blir stressad av besök då och då kan det vara bättre att bryta helt, säger Fredrik Steen.

Vad säger lagen

Enligt försäkringsbolaget är huvudregeln att den som är ägare till djuret har rätt att begära att få djuret vid en bodelning. Värdet av djuret kommer då räknas av från djurägarens lott.

– Djur är i juridisk mening lösegendom, det är alltså ingen skillnad på en hund, en möbel eller en bil. Vid en bodelning betraktas djuret som annan lös egendom om inte något annat avtalats tidigare, säger advokat Frida Treschow, i pressmeddelandet.

Hon menar att om den ena parten har med sig hunden in i äktenskapet och det inte finns äktenskapsförord så ska det ekonomiska värdet av djuret delas lika, inte djuret i sig.

Har man skaffat hunden tillsammans kan det vara klokt att skriva ett äktenskapsförord där det framgår att båda äger den, och vem som ska ha den vid en eventuell separation.

– Det är bra att avtala i förväg vad som ska gälla för djuren vid en eventuell skilsmässa. Genom ett äktenskapsförord kan man helt undanta djuren från en bodelning, säger Frida Treschow.

Om man inte kan komma överens om vem som ska ha hunden vid skilsmässan kan man begära att det utses en bodelningsförättare som kan avgöra vem som har bäst rätt till hunden. Det kan inte bli någon juridisk vårdnadstvist om djuret men man kan ändå komma överens om att ha delad vårdnad, skriver försäkringsbolaget.

Enligt Agria gäller samma juridiska regler för alla typer av djur.