Vaccin utvecklat med Kinas militär testas på människa – läkare orolig
Ett barn blir vaccinerat på ett sjukhus i provinsen Guangxi, den 23 juli 2018. Samma år hade ett kinesiskt företag tillverkat över 250 000 doser felaktigt DtaP-vaccin, vilket påverkade över 200 000 barn. Foto: AFP via Getty Images


En läkare uttrycker nu oro över att kanadensare ska delta i kliniska försök med covid-19-vaccin som utvecklats i samarbete med kinesisk militär.

Kanadas National Research Council (NRC) har meddelat att de samarbetar med det kinesiska företaget CanSino Biologics Inc i den kliniska utvecklingen av företagets nya vaccin Ad5-nCoV. CanSino har tagit fram vaccinet i samarbete med Kinas militär.

Kanadas första kliniska försök på människa kommer att göras på Canadian Centre for Vaccinology vid Dalhouse University. Health Canada har godkänt försöken. Företaget har redan startat kliniska försök på människa i Kina.

Kulvinder Gill, läkare baserad i Toronto och ordförande för Concerned Ontario Doctors, säger att hon är orolig över att kanadensare ska vara försökspersoner för ett vaccin som är framtaget i Kina.

- Kanada är det enda landet i hela världen som offrar sina egna medborgare som försökskaniner i det här oetiska, hastiga, mänskliga kliniska försöket med det kinesiska SARS-CoV-2-vaccinet – i samarbete med den kommunistiska kinesiska militären som redan är skymt under ett moln av misstänksamhet från hela världen, säger Gill.

SARS-CoV-2 är det vetenskapliga namnet på KKP-viruset (kinesiska kommunistpartiet, KKP), även känt som det nya coronaviruset, som orsakar covid-19.

Den kanadensiska regeringen lägger 44 miljoner dollar på att uppgradera NRC:s anläggningar i Montreal. Detta i syfte att möjliggöra massproduktion av ett vaccin mot covid-19. NRC har arbetat med CanSino sedan 2013.

Gill säger att processen för att utveckla vaccinet inte borde skyndas på, och citerar Anthony Fauci, chef för USA:s National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

- Jag måste varna för att det även finns risk för negativa konsekvenser där vissa vacciner faktiskt kan förstärka infektionens negativa effekt, sade Fauci nyligen.

Processen för att utveckla vacciner tar normalt flera år, säger Gill.

- De här kliniska försöken på människa med Kinas kommunistpartis vaccin går framåt med en alarmerande hastighet. Den typiska cykeln för att utveckla ett vaccin är ungefär 10 till 15 år. Den kortaste cykeln för att utveckla ett vaccin är faktiskt fyra år, och det var för påssjuka, säger hon.

Gill säger också att Kina har en dålig historia när det gäller vacciner. Hon säger att Kina har haft flera större vaccinskandaler de senaste åren, inklusive 2018 när hundratusentals barn injicerades med felaktiga vacciner.

- De flesta kollegor och andra kanadensare som jag har pratat med har sagt att de inte vill ha någonting att göra med ett vaccin om det finns någon koppling till det kinesiska kommunistpartiet, eftersom det finns sådan brist på tillit i hanteringen av pandemin överlag fram till idag, säger hon.

Epoch Times har tidigare rapporterat att den kinesiska regimen dolde information om att KKP-viruset fördes över från människa till människa, under åtminstone flera dagar, och bestraffade visselblåsare som försökte varna andra om viruset.

NRC utsattes för intensiva cyberattacker från kinesiska statligt sponsrade hackers 2014. Skadekostnaderna uppgick till flera hundra miljoner dollar.

Gill tycker att ett legitimt informerat samtycke skulle inkludera att informera deltagarna om KKP:s delaktighet i vaccinet. Hon skulle dock föredra att samarbetet avbröts helt och hållet.

- Det är grundläggande för vår regering att släppa den här farliga satsningen och istället … finansiera vaccinförsök med våra allierade länder som förstår vikten av tillit och etik och transparens.

Epoch Times har kontaktat NRC och Health Canada för kommentarer, men hade inte fått svar vid tid för pressläggning.

En talesman för Canadian Center for Vaccinology sade:

- Vi väntar fortfarande på det slutliga godkännandet och återkommer snart för att ge er detaljerad information om studien.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.