USA bjuder in Putin och Xi till klimatträff
President Joe Biden vid Air Force One. Foto: Patrick Semansky/AP/TT


USA:s president Joe Biden bjuder in Kinas Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin till ett digitalt toppmöte om klimatfrågor. Även Danmarks och Norges regeringschefer är inbjudna, men Sveriges står inte med på Vita husets lista.

Biden säger att han ännu inte har talat personligen med president Xi Jinping, eller med den ryske ledaren Vladimir Putin. Till journalister säger Biden att "de vet att de är inbjudna" till klimattoppmötet, som USA planerar till den 22 april.

Bidenregeringen vill flytta upp klimatdiskussionen på den inhemska politiska dagordningen, samt öka det internationella samarbetet.

Uttalandet om viljan att få med Kina och Ryssland gjordes utanför Vita huset i Washington DC inför en avfärd till Bidens privata hem i Delaware.

Biden hoppas på en konstruktiv dialog med stormakten Kina om klimatet, och likaså med Ryssland, trots skarpa motsättningar mellan länderna i andra frågor.

Vita husets har publicerat en lista på 40 stats- och regeringschefer som bjuds in till mötet.

Danska nyhetsbyrån Ritzau rapporterar att statsminister Mette Frederiksen (S) finns bland dem som inbjudits till toppmötet.

På listan finns även Norges statsminister Erna Solberg (H).

Däremot är Sveriges regeringschef Stefan Lövfen (S) inte med på inbjudningslistan.

(TT-AFP-Reuters)

Sveriges nya satsning inom nationell och internationell nyhetsjournalistik i tryck. Teckna din provprenumeration idag – endast 99kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: