Tvål och vatten överlägsen vinnare i experiment


Att tvätta händerna är alltid a och o för att undvika sjukdomar. Och nu när coronaviruset sprider sig som en löpeld över världen är det extra viktigt att tvätta händerna noga. I det här experimentet ser man tydligt hur effektivt tvål och vatten faktiskt är.

Experimentet gjordes av beteendevetaren Jaralee Annica Metcalf och läraren Dayna Robertson i en skola i Idaho, USA, för att visa eleverna hur viktigt det är att tvätta händerna. I experimentet jämfördes fem likadana brödskivor från samma limpa under en månad.

Tre brödskivor berördes av elever med otvättade händer, torkade med handsprit respektive tvättade med tvål och vatten. En brödskiva drogs över elevernas datorer och en skiva var kontrollskiva och helt orörd. Det dröjde inte länge innan brödskivorna började förändras.

Brödskivan som strukits mot elevdatorerna till vänster och brödskivan som hanterats av otvättade händer till höger. Foto med tillstånd av Jaralee Annice Metcalf.

De två skivor som berörts med otvättade händer och gnuggats mot elevernas datorer uppvisade en skrämmande tillväxt av gult och blått mögel. Även den skiva som rörts av barnen som använt handsprit uppvisade en betydande mängd mögel.

Brödskivan som berörts av händer rengjorda med handsprit till vänster och brödskivan som berörts av händer tvättade med tvål och vatten till höger.Foto med tillstånd av Jaralee Annice Metcalf.

Men den stora överraskningen var ändå att brödskivan som hanterats med händer tvättade med tvål och vatten inte uppvisade någon förändring alls jämfört med kontrollskivan.

Brödskivan som hanterats av händer tvättade med tvål och vatten till vänster och kontrollskivan som inte vidrörts alls till höger.Foto med tillstånd av Jaralee Annice Metcalf.

”Alla elever tyckte det var äckligt. De har verkligen förändrat sin handtvätt sedan experimentet. De insåg att handsprit inte räckte och att de  måste tvätta med tvål och vatten”, sade Dayna Robertson till Today.

Testet gjordes i november förra året när förkylnings och influensasäsongen var på gång. För eleverna blev det verkligen ett uppvaknande, och de har blivit mycket bättre på att tvätta sina händer utan påminnelse.

Så tvättar du händerna enligt vårdguiden 1177

Tvätta händerna med tvål i cirka 30 sekunder för att de ska bli ordentligt rena. Tänk på det här när du tvättar händerna:

* Skölj händerna.

* Använd ordentligt med tvål.

* Arbeta upp ett lödder och se till att hela händerna är täckta med lödder. Glöm inte tummar, ovansidorna och mellan fingrarna.

* Skölj och torka händerna noga.

Det är bra att ha en egen handduk och inte dela den med andra. Finns det engångshanddukar så använd dem. Egen handduk minskar risken för smitta.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.