Två kriminalvårdare tagna gisslan på fängelse
En stor insats pågår på Hällbyfängelset utanför Eskilstuna . Två intagna har tagit personal som gisslan. Foto: Per Karlsson/TT


En stor insats pågår på Hällbyfängelset utanför Eskilstuna. Två morddömda fångar har tagit två ur personalen som gisslan.

"Det här är en mycket allvarlig händelse", uppger Kriminalvården.

Klockan 12.20 på onsdagen barrikaderade sig två fångar i vaktutrymmet på en av avdelningarna. Två kriminalvårdare befann sig i rummet. De intagna har täckt för kameror, skriver Kriminalvården till TT.

"De intagna är dömda för allvarlig brottslighet. Kriminalvårdens förhandlare, insatsstyrka och polis är på plats och läget är fryst. Det här är en mycket allvarlig händelse", skriver tillförordnad säkerhetschef Jörgen From Nordin.

Gisslantagarna har enligt Aftonbladet begärt att få en helikopter till fängelset. De ska också ha begärt att få 20 stycken kebabpizzor som ska delas ut till fångarna på avdelningen de sitter på.

Beställningen bekräftas av personalen på Hällby pizzeria.

– De har just varit här och hämtat 20 kebabpizzor. Det var 3–4 poliser som kom hit, säger en anställd till TT på telefon.

Anhöriga underrättade

De anhöriga till den drabbade personalen har underrättats, uppger Kriminalvården. Polisen har också inlett förundersökning gällande två fall av människorov.

Enligt Göteborgs-Posten är de två gisslantagarna dömda för mord. ”De intagna är dömda för mord. Kriminalvårdens förhandlare, insatsstyrka och polis är på plats och läget är fryst”, skriver Jörgen From Nordin i ett mejl till tidningen.

Polisen har beslutat att inleda en särskild händelse med anledning av insatsen vid anstalten, säger presstalesperson Angelica Israelsson Silfver.

– Den här händelsen har bedömts som att den behövs lyftas ur den vanliga verksamheten för att få in mer resurser som bara engagerar sig i den här händelsen, säger hon till TT.

Det kan röra sig om till exempel mordutredare, nationella bombskyddet, insatsstyrkan eller polisflyget.

En stor insats med polis, räddningstjänst och helikopter pågår runt Hällbyfängelset. Foto: Per Karlsson/TT

Vägar har spärrats av

Vägar i närheten av fängelset har spärrats av. TT:s reporter på plats berättar att polisen kontrollerar alla bilister längs vägen. Maskerad personal med förstärkningsvapen har anlänt till området.

Flera ambulanser och fordon från räddningstjänsten står längs väg 56 och en handfull reportrar från radio och tv har samlats vid avspärrningarna.

Hällbyfängelset vill i nuläget inte kommentera det pågående gisslandramat. I stället hänvisar de till presstjänsten på Kriminalvårdens huvudkontor.

– Du kommer inte att få någon information från oss just nu, säger en representant på fängelset till TT.

Polisen är fortsatt förtegen om vad som pågår vid fängelset.

Högsta säkerhetsklass

Det är inte första gången som ett gisslandrama sker på fängelset. 2004 tog två av fångarna som befann sig på en avdelning för "svårmotiverade" en kvinnlig vårdare som gisslan, hotade kvinnan med ett egentillverkat stickvapen och förde henne till en annan avdelning där de barrikaderade sig.

Efter sex timmars förhandlingar gav fångarna upp frivilligt. Den kvinnliga vårdaren fick inga fysiska skador.

Hällbyfängelset har säkerhetsklass 1, den högsta säkerhetsklassen för att klara de mest riskfyllda fångarna.

Löfven: Väldigt allvarligt

Statsminister Stefan Löfven (S), som är i Norge med anledning av händelserna på Utøya för tio år sedan, har uttalat sig om gisslandramat.

– Det är naturligtvis väldigt allvarligt. Jag kan inte alla detaljer nu men vi följer det väldigt noga, inte minst via våra myndigheter. Vi ska se till att lösa det så fort som möjligt, säger han till medier på plats vid Utøya.

(TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!

Fakta

Tre säkerhetsklasser

(TT)

Svenska fängelser delas in i tre säkerhetsklasser:

Säkerhetsklass 1

Den högsta säkerhetsklassen av slutna fängelser. Fängelser i säkerhetsklass 1 utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna. Fängelserna Hall, Kumla och Saltvik har även så kallade säkerhetsavdelningar. De är speciellt anpassade för klienter som vi bedömer ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

Säkerhetsklass 2

Slutna fängelser med lägre säkerhetsnivå. Fängelser inom denna kategori kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll. Vissa har mur och staket, vissa är renodlade behandlingsfängelser medan andra har ett blandat innehåll i verksamheten.

Säkerhetsklass 3

Fängelserna saknar direkta rymningshinder.

Källa: Kriminalvården