Trump vill stoppa censur på sociala medier
USA:s president Donald Trump och hans hustru Melania Trump på väg till Vita huset i Washington den 27 maj 2020. Foto: Olivier Douliery, AFP via Getty Images


USA:s president Donald Trump skrev under torsdagen på en presidentorder för att sätta stopp för det han beskrev som censur på sociala medieplattformar. Åtgärden kommer efter att Twitter har satt varningsflagg på flera av Trumps inlägg.

I samband med undertecknandet förklarar president Trump att åtgärden syftar till att skydda yttrandefriheten, och menar att Twitters agerande är antidemokratiskt. Samtidigt tillägger han att Twitter, Facebook och Google har okontrollerad makt. 

Om presidentordern går igenom kommer det att innebära att sociala medieföretag inte längre skyddas från rättsliga påföljder. Ordern kommer också att förbjuda federala myndigheter att lägga reklampengar på plattformar som bryter mot det första ändringsförslaget i USA:s konstitution som handlar om yttrandefrihet.

– Vi är trötta på det här, säger Trump och syftar på sociala medieföretag som driver fram ”åsikter”, och instämmer därmed i andra människors påståenden om att sociala medier regelbundet utövar censur.

Värnar yttrandefrihet och demokrati

I presidentordern, som huvudsakligen rör vikten av yttrandefrihet och behovet av skydd mot internetcensur, uttrycker Trump sin oro över de sociala medieföretagens position.

"När stora, kraftfulla sociala medieföretag censurerar åsikter som de inte håller med om, utövar de en farlig makt", skriver han och fortsätter:

"Twitter, Facebook, Instagram och YouTube har kollossal makt att forma tolkningen av offentliga händelser; att censurera, radera eller ta bort information; och att kontrollera vad folk ser och inte ser."

"Frihet att uttrycka och diskutera idéer är grunden för alla våra rättigheter som ett fritt folk", skriver han, och menar också att en fri debatt på internet idag är avgörande för att upprätthålla ett demokratiskt samhälle.

Twitters varningsflagg

Tidigare under veckan satte Twitter för första gången varningsflagg på två av president Trumps inlägg, och uppmuntrade läsarna att ”få fakta”, efter det att Trump hävdat att poströstning leder till valfusk.  Markeringen länkade till en Twitterartikel som säger att Trump ”felaktigt hävdade att poströstning leder till ett ’riggat val’”.   

Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany säger till Reuters att paragraf 230 (som är den lag som skyddar sociala medier från juridiskt ansvar för vad användare publicerar på deras plattformar) är en av de sköldar som skyddar de sociala medieföretagen.

– Vi tittar på hur vi kan ta bort den skölden för att kasta ljus över vad som pågår med en del av det beslutsfattande som pågår bakom kulisserna, säger hon.

Varnar för "sanningsdomare"

Facebooks vd Mark Zuckerberg kritiserade igår Twitters varningsflagg, och sade att privatägda sociala medieplattformar inte borde fungera som ”sanningsdomare”. 

– Vi har en annan policy än Twitter i den här frågan, sade Zuckerberg till Fox News och tillade:

– Jag anser med bestämdhet att Facebook inte ska agera sanningsdomare över allt som folk säger online. Privata företag, särskilt dessa plattformar, ska inte ha en position där de kan göra det.

Som ett svar på Trumps kommentarer sade Twitters vd Jack Dorsey att företaget inte försöker att bli en ”sanningsdomare”.

”Vår avsikt är att koppla samman information när det handlar om motstridiga uttalanden och belysa omtvistade uppgifter så att människor kan bedöma själva”, skrev Dorsey på Twitter på onsdagskvällen. ”Det är viktigt med mer öppenhet från vår sida så att folk tydligt kan se vad som ligger bakom vårt agerande.”

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.