Tortyr i Kina: Framstående konstnär dör efter år av mental press
T v Zheng Aixin och t h en målning som hon hade tänkt lämna in till International Figure Painting Competition. Foto: Minghui.org


Redaktörens anmärkning: Epoch Times publicerar nu ett antal artiklar som exponerar den kinesiska regimens användning av tortyr mot olika målgrupper, och kommer även att se på de långsiktiga skador detta innebär för offren.

För Zheng Aixin var livet på topp. Hon var en välkänd konstnär, skicklig inom oljemålning och kalligrafi, gift med Li Zhengtian, filosof, designer och prisbelönt målare och konstprofessor. Paret var berömt och levde ett gott liv i Zhuhai, en kuststad i södra Kina.

Men detta fick ett abrupt slut när Zheng arresterades för att ha utövat Falun Gong*, en forntida andlig qigongmetod baserad på principerna sanning, godhet och tålamod. Sedan juli 1999 har den kinesiska regimen velat förinta qigongmetoden.

Zheng Aixin. Foto: Minghui.org

Första gången Zheng arresterades var i mars 2001 och hon skickades då till ett hjärntvättscenter där hon torterades. Strax efter det skickades hon till ett tvångsarbetsläger under ett år.

Hon släpptes året efter, i april, men eftersom hon vägrade ge upp Falun Gong skickade myndigheterna henne till ett annat hjärntvättscenter. När hon fortfarande inte gav upp sin tro skickades hon tillbaka till samma arbetsläger som innan i ytterligare två år.

Målning av Zheng Aixin. Foto: Minghui.org

Enligt Minghui.org minns andra Falun Gong-utövare, som fängslades samtidigt som Zheng, henne som en vacker och elegant kvinna med ett milt temperament. Ändå blev den begåvade konstnären förnedrad och torterades brutalt i lägret.

När hon fortsatte vägra att sluta utöva Falun Gong utsattes hon för en mer allvarlig bestraffning. Hon övervakades ständigt och berövades sömn, isolerades, fick inte tvätta sig och misshandlades.

2003 intervjuades hennes man av media efter att ha vunnit första pris i en internationell tävling i kreativ design som hölls i Japan. Han tog tillfället i akt för att vädja om att släppa Zheng fri.

Han berättade för reportrar att hans hälsa hade försämrats och att han behövde sin fru hemma för att ta hand om honom. Inte lång tid efter det, i april 2004, släpptes Zheng innan hennes interneringsperiod var slut.

Blomsterdeva, av Zheng Aixin. Foto: Minghui.org

Ingen frid

Men Zhengs problem var långt ifrån över. Efter hennes frisläppande placerades paret under polisövervakning dygnet runt. De fick inte synas på TV eller rapporteras om i tidningar. De kunde inte lämna landet.

Zheng var inte tillåten att resa för att hålla utställningar eller göra andra saker, och hennes telefon avlyssnades. Hon upplevde det som en enormt stor påfrestning att inte få ha friheten att uttrycka sig fritt och inte kunna leva sitt konstnärliga liv till fullo och hon blev mycket deprimerad.

En annan målning som Zheng Aixin planerade att lämna in till International Figure Painting Competition. Foto: Minghui.org

De många arresteringarna och fängslandet av hennes mamma, Yang Huanying, också hon Falun Gong-utövare, gjorde Zhengs smärta ännu större. Hennes hälsa försämrades snabbt. 2011 bidrog en ny våg av arresteringar av lokala utövare, av vilka hon kände många, till hennes ångest.

Hälsan fortsatte att försämras och 2012 dog hon vid 45 års ålder.

Målning av Zheng Aixin. Foto: Minghui.org

Zhengs mors prövningar

Zhengs mor Yang genomgick också hon ett helvete på grund av förföljelsekampanjen. Mellan september 2000 och september 2003 arresterades Yang upprepade gånger och sattes i förvar i hjärntvättscenter, drogrehabiliteringscenter och interneringscenter, i perioder från två veckor upp till ett år.

Yang dömdes till 18 månaders tvångsarbete i mars 2005. Hon tvingades titta på förtalande videor om Falun Gong fem månader i rad. Hon berövades sin sömn och tvingades stå i den brännheta solen tre timmar åt gången.

Ett år efter hennes frisläppande arresterades Yang igen och dömdes i maj 2007 till ytterligare 18 månaders tvångsarbete. Hon övervakades av kriminella narkomaner som svor åt henne. Vakterna turades om med att pressa henne till att ge upp Falun Gong. När hon vägrade att ge upp sin tro tvingades hon stå i många, långa timmar. Hennes ben svällde upp och hon förlorade mycket vikt. Hon kunde inte ta hand om sig själv och fick bäras till toaletten.

Efter att Yang släppts fri i oktober 2008 och återhämtat sin hälsa, lämnade hon hemmet för att undvika att bli arresterad igen.

Ren Lotus i grumligt vatten, av Zheng Aixin. Foto: Minghui.org

År 2015, på tredje årsdagen av hennes dotters död, lämnade Yang in ett klagomål mot Jiang Zemin, den tidigare ledaren för Kinesiska kommunistpartiet. Det var Jiang Zemin som 1999 inledde den förföljelsekampanj som har orsakat så mycket lidande för Falun Gong-utövare och deras familjer.

Yang sade att förföljelsen ledde till att hennes dotter dog. Hon avslutade sitt klagomål med: "Jag brukade ha en lycklig familj – en kärleksfull make och fyra barn som behandlade mig väl. Jag kunde ha tillbringat min ålderdom tillsammans med fem barnbarn. Men eftersom jag utövar Falun Gong dog min dotter och min familj splittrades."

* Falun Gong är en traditionell qigongmetod som grundar sig på principerna sanning, godhet och tålamod. På grund av dess popularitet (enligt kinesiska statliga uppskattningar fanns mellan 70 och 100 miljoner utövare) förbjöd kommunistpartiets dåvarande ledare Jiang Zemin metoden år 1999 och startade en brutal förföljelse som pågår än idag. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.