Terrorexpert: "Problematiskt om det eskalerar"

Partiet Nyans demonstrerade mot Socialtjänsten och tillämpningen av LVU på Möllevångstorget i Malmö i februari 2022. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT


Hur hotbilden mot Sverige påverkas när sunniledare manar till bojkott återstår att se. Terrorexperter drar paralleller till kampanjen mot svensk socialtjänst som fick stor spridning utomlands.

Återigen har Sverige hamnat i fokus i den muslimska delen av Mellanöstern. al-Azhar-universitetet i Kairo kallar förra veckans koranaktioner för ett ''brott'' mot muslimer och säger att en bojkott av Sverige skulle vara ett lämpligt svar till regeringar som skyddar ''barbariska brott under den omänskliga och omoraliska fana de kallar yttrandefrihet''.

Att uppmaningen kan komma att få effekter för svenska intressen är de experter TT talat med eniga om, men hur det kommer att påverka hotbilden mot Sverige är för tidigt att säga.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!