Talmannen stoppar omröstning om brexit i dag
Talman John Bercow tillåter inte någon ny omröstning om Boris Johnsons utträdesavtal. Foto: House of Commons/AP/TT


Brittiska underhuset fick ingen ny chans på måndagen att rösta igen om premiärminister Johnsons nya brexitavtal.

I stället väntar snabbehandling av nödvändig lagstiftning för att hinna lämna EU före månadsskiftet.

Bekymren fortsätter för Boris Johnson och hans regering, trots glädjen i förra veckan då man lyckades få till ett nytt utträdesavtal med EU.

När avtalet fördes fram till underhuset i lördags blev det varken ja eller nej i parlamentet. I stället slogs bara fast att något sådant inte kan göras förrän hela lagstiftningen är slutbehandlad. Som resultat av det tvingades Johnson dessutom be EU om förlängd förhandlingstid.

Ett nytt försök att få rösta gjordes på måndagen – men sköts då ned av talman John Bercow, med hänvisning till att varken innehåll eller omständigheter har ändrats sedan i lördags.

– Jag bestämmer därför att förslaget inte ska debatteras i dag eftersom det vore en upprepning, sade Bercow.

Hinner ändå?

Beskedet möttes direkt av besvikelse från regering och brexitanhängare.

– Det är uppseendeväckande hur ofta ni tillfredsställer den ena sidan och inte den andra, sade konservative ledamoten Bernard Jenkin i en välformulerad men svidande kritik av talmannen.

Bercow står dock på sig och välkomnar regeringen att nu i stället föra fram hela utträdeslagen – förkortad WAB – och se till att få den behandlad av parlamentet i laga ordning.

– Det finns inget som hindrar regeringen att få som den vill före månadsskiftet, sade Bercow.

Krig och fred?

För att Boris Johnson ska kunna uppfylla sitt löfte om ett EU-utträde till den 31 oktober måste nu hela lagförslaget skyndas igenom i rekordtempo.

Arbetet inleds på tisdagsmorgonen, varpå ändringsförslag kan föras fram av ledamöterna. Redan då väntas också de första omröstningarna.

Regeringens majoritetsledare i underhuset, Jacob Rees-Mogg, hoppas ändå kunna dra igång slutbehandlingen redan på torsdag.

"Det är en enorm uppgift, eftersom förslaget kommer att utsättas för en hel svärm av ändringsförslag samtidigt som själva lagen är en bjässe. Det är som att be parlamentsledamöterna läsa klart (Leo Tolstojs) Krig och fred på bussen på väg hem från jobbet", skrev BBC:s biträdande politikredaktör Norman Smith på måndagen.

EU tar det lugnt

Samtidigt har Johnson brevledes redan bett EU om en förlängning – även om han också skickat brev med budskapet att han helst vill slippa.

Det spelar inte någon större roll för EU, där både EU-parlamentet och flera länder flaggar för att ta det lugnt och avvakta.

Någon omröstning i EU-parlamentet om utträdesavtalet blir det inte under den här veckans sittning i Strasbourg.

– Vi kommer att ge rådet att det behövs en fullständig ratificering i Storbritannien innan vi kan hålla vår slutliga omröstning, säger belgiske ledamoten Guy Verhorfstadt, ordförande i EU-parlamentets brexitstyrgrupp, till BBC.

– Jag har sagt flera gånger att jag inte har något emot en förlängning i några dagar eller veckor, om det behövs för en bra lösning. Vi kommer att ha lite bättre översikt inom några dagar och då kommer vi att ta vårt ansvar och ta ett beslut, säger i sin tur Tysklands ekonomi- och energiminister Peter Altmaier i tysk radio.

(Wiktor Nummelin/TT)