Tågkonduktör sparkades för sina åsikter – fick tillbaka jobbet

Storbritannien: Yttrandefrihet

Simon Isherwood fick rätt mot arbetsgivaren West Midlands Trains i arbetsdomstolen och får tillbaka jobbet som konduktör. Foto: Med tillstånd av The Free Speech Union


En brittisk domstol har slagit fast att det var fel att sparka en tågkonduktör som vid en onlineutbildning om mångfald uttryckte privata kontroversiella åsikter ovetandes om att alla hörde honom.

I maj skrev The Telegraph om tågkonduktören Simon Isherwood som avskedades anklagad för grovt tjänstefel efter en utbildning om mångfald och vitt privilegium som han och hans kollegor deltog i via videolänk.

Det var i slutet av videokonferensen som han, ovetandes om att telefonen fortfarande var uppkopplad och att 80 anställda fortfarande lyssnade, sade: ”Du vet vad det var jag egentligen ville fråga, och jag önskar att jag hade gjort det. Har de svart privilegium i andra länder? Alltså, om du är i Ghana?” Han fortsatte sedan att säga att han tyckte att lärarna ”indoktrinerade oss med sin egen uppfattning underförstått att alla vita är rasister, men jag är inte det”.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!