Tage Åséns betraktelser: Butiksdöden
"Catwalk", målning av Tage Åsén


Något som för mycket lång tid, kanske för alltid, kommer att förändra vårt "normala" stadsliv är butiksdöden. Inte minst våra idylliska småstäder drabbas när det inte längre går att försörja sig på att driva små sybehörsaffärer, herrekiperingar eller något så föråldrat som bokhandel.

Att det bara är den "starkaste" som överlever i näthandelsmanins dagar finns det många exempel på. Att det omstridda företaget Amazon nu ska etablera sig i Eskilstuna kommer självklart att radera de sista småbutikerna från Sverigekartan om inget magiskt inträffar. På detta enkla sätt låter vi snålheten bedra visheten. Visst är det bra att kunna handla billigt men det finns ett kostnadstillägg som inte kan uttryckas i kronor och öre utan som kräver termer som tid, trivsel och tillit.

Om man till varje pris vill hitta en ansvarig syndabock (förutom alla verklighetsfrånvända stadsplanerare) så finns det rätt gott om kandidater. Att Amazons VD Jeff Bezos blivit världens rikaste man väcker både ilska, beundran och avund men det är ju knappast han personligen som ljuger och övertalar oss till kortsiktiga beslut.

Vi har nog alla del i skulden, vi som låter oss påverkas av alla löjliga influencers trots att vi vet att deras råd är tvivelaktig betald reklam... Jag förstår mycket väl att det inte längre kan vara som i min barndoms Sunne, där klädaffärerna tävlade med caféer och frikyrkor om antalet lokaler. Även om det, som i dag kallas Teatertorget kan skylta med ett fortfarande välbevarat hus där Nilssons Herrekipering en gång huserade är nog känslan av catwalk för alltid ett minne blott.

Sen tillkommer ju det där med språkförslappningen. Där har vi mycket att lära av islänningarna, som aktivt skyddar sitt verbala arv. Vi gör tvärtom.
Influencer, catwalk, curator.... Men kanske man ändå borde se sig om efter ett ställe som kan ge lite lä inför de alltför kraftiga och växlande förändringsvindarna.

Åsikter som uttrycks i texten är författarens egna.

"Catwalk", målning av Tage Åsén

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.