Svenska sevärdheter: Hallwylska museet – ett palats med konstverk, blanka vapen och uppfinningar
Dörrar ut mot gården.


Mitt i centrala Stockholm, mittemot Berzelii park och anrika Berns salonger, ligger Hallwylska museet. Fasaden smälter fint ihop med angränsande fastigheter, och gör inget stort väsen av sig. Höjer förbipasserande blicken uppåt så får de se en ståtlig och vacker byggnad, som på den tiden den byggdes var oerhört påkostad med såväl utsökta material som nymodigheter.

Sedan 2018 tillhör museet myndigheten Statens Historiska Museer. Med åren har palatset utvecklats från att varit en privatbostad åt paret Walther och Wilhelmina von Hallwyl till att bli ett av Stockholms populäraste museum. Flera år i rad har museet erhållit utmärkelsen Stockholms populäraste museum, och det är inte att undra. Redan i den pampiga entrén möts besökaren av en annan tid, där det doftar gammalt och högtidligt, och lusten att upptäcka alla vinklar och vrår väcks.

Fasaden

Museet består av 40 rum som skapats i olika historiska stilar. Det var på modet under slutet av 1800-talet att skapa och inreda rum inspirerat av såväl renässansen som barocken och rokokon. Utan ekonomiska begränsningar kunde paret Hallwyl skapa salonger fyllda av antika gobelänger, tavlor och fantastiska möbler. Rummen har olika färgsättning och arkitektur, och är så rikt utsmyckade att det skulle ta dagar att upptäcka allting i varje rum. Det är därför inte konstigt att många besökare återkommer år efter år.

Stora salongen

Museet kan erbjuda guidade visningar av rum som annars inte är öppna för besökare - köket, galleriet och kägelbanan. Med guider i tidstypiska kläder får besökaren följa med på en spännande upptäcksfärd i en värld som flytt med betjänter och herrskapsfolk, baler och vapensamlingar.

Serveringspersonal

Lika intressant för vuxna verkar det vara för barn. I den guidade visningen jag deltog i fanns flera barn som följde med guiden upp och ner för trapporna och iakttog och lyssnade intensivt. Så det här passar för familjen som vill åka i väg i en tidsmaskin en stund, och på resan även lära sig en hel del.

Dukat bord

Det var Wilhelminas samlarintresse som lade grunden till museet. Tidigt hade hon visionen att palatset skulle bli ett museum öppet för allmänheten. Det finns en mängd olika samlingar att beskåda, bland annat porslin från Kina och Asien, tavlor från renässansen och så vapnen förstås, ett helt rum med svärd, värjor och en och annan rustning. Det är dock inte bara gamla och antika saker som paret investerade i, de installerade också värmesystem och elektricitet som var nymodigheter på den tiden. Walthers arbete med en lukrativ skogs- och bergsindustri finansierade inköp och investeringar. Så vi har vår svenska skog och malm att tacka för att vi idag kan ta del av Hallwylska museet.

Vapenrummet

Det finns mycket att utforska vid museet förutom parets bostad och samlingar - tillfälliga utställningar, dramavisningar och en presentbutik. Nu på sommaren är innegården omgjord till en oas med servering. På väg ut från palatset möts jag av ljudet från en svunnen tid innan billjuden från gatan utanför når mig.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.