Suu Kyis domstolstid skjuts upp
Demonstration till stöd för Aung San Suu Kyi i Myanmars största stad Rangoon. Bild från tidigare i april. Foto: AP/TT


Myanmars störtade civila ledare Aung San Suu Kyi får vänta ytterligare på domstolsförhandlingarna om anklagelserna mot henne. I sydöstra Myanmar uppges samtidigt en karensk motståndsgrupp ha bränt ner en armépostering.

Aung San Suu Kyi har suttit fängslad sedan juntan tog makten den 1 februari och har inte fått träffa sina advokater. Hennes advokater säger nu att militärjuntan ännu en gång har skjutit på förhandlingarna, den här gången till den 10 maj.

Militären har riktat sex anklagelser mot henne, bland annat brott mot landets lagar för hantering av naturkatastrofer, illegal import av kommunikationsutrustning och för att ha brutit mot pandemiregler.

Pratat via videolänk

Men hennes advokaters första strid gäller att få träffa med sin klient, hittills har de bara fått prata med henne via videolänk.

– Jag tror inte att hon har tillgång till några nyheter eller tv-sändningar, Jag tror inte att hon vet vad som händer i landet, säger ledarens advokat Min Min Soe, som inte har stort hopp om en snar domstolsförhandling.

– När domaren frågade (polisen) vilken fas de var i svarade de att de inte kunde säga exakt var, säger Min Min Soe.

Strider i delstaten Karen

Tidigt under tisdagen uppges strider ha brutit ut i delstaten Karen i sydöstra Myanmar, på gränsen mot Thailand och en armépostering ska enligt thailändska vittnen ha stormats.

Gruppen Karen National Union (KNU) uppger att de har bränt ner posteringen, men att antalet dödade och skadade inte kunde fastställas. Gruppen uppger att 24 000 människor i delstaten har fått fly sina hem de senaste veckorna, bland annat efter flygräder av militären.

KNU är en av ett tjugotal väpnade grupper kopplade till Myanmars många etniska minoriteter som strider för ökat självstyre och inledde 1949 sina strider för att nå en självständig stat för karenfolket.

(TT-AFP-Reuters)

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.