Statlig utredning: Fler utvisade kan få stanna
Foto: Bilbo Lantto/Epoch Times-arkivbild


En statlig utredning föreslår att de personer som förhindras att utvisas av praktiska verkställighetshinder ska beviljas uppehållstillstånd. Även om någon fortsätter att begå kriminella handlingar innebär det att den personen får stanna. Det skriver Expressen.

Tidigare har tidningen skrivet flera artiklar om två palestinska bröder från Libanon som i tio år har begått brott i Sverige. Båda är statslösa och har flera utvisningsbeslut, men man har fortfarande inte kunnat utvisa dem.

Sedan bröderna kom till Sverige har de dömts för bland annat misshandel, ringa narkotikabrott, stöld och rattfylleri, våld mot tjänsteman och en hel del andra brott. Båda har vid upprepade tillfällen fått avslag på ansökningar om uppehållstillstånd.

I vissa situationer händer det att det finns ”praktiska verkställighetshinder” för utvisningen. Ibland händer det att landets myndigheter vägrar att ta emot personen som ska utvisas. Det finns också de fall där en person inte kan återvända till ett land då gränsövergångarna är stängda.

I november 2017 lämnades en statlig utredning till regeringen. På grund av praktiska verkställighetshinder föreslår man att dessa personer lättare ska beviljas uppehållstillstånd.

Anna Lundberg, professor i välfärdsrätt vid Linköpings universitet, har lett utredningen.

– Lagen säger att dessa personer ska beviljas uppehållstillstånd. Vår utredning visar att det är vad lagstiftaren har menat, säger hon till Expressen.

Gränspolisen på Nationella operativa avdelningen skriver i ett mejl till Expressen att det för närvarande är svårt att genomföra utvisningar till Libanon.

”Om personen i fråga inte medverkar, eller nödvändig dokumentation inte finns, är det mycket svårt att genomföra verkställigheter.”

Enligt Anna Lundberg är statslöshet en typisk situation i de utvisningsärenden där det finns praktiska verkställighetshinder. I vissa länder tar man inte heller emot statslösa oavsett vilka dokument som uppvisas.

Mellan 2000 och 2017 har cirka 712 000 personer sökt asyl i Sverige. 39 500 av dessa har registrerats som statslösa.

Enligt Christina Höj Larsen, Vänsterpartiets talesperson för migration, inkludering och antirasism, är det en ”väldigt bra utredning som har så himla viktiga förslag”.

– Det är bara att inse att den här gruppen människor inte kommer kunna utvisas någonstans, säger hon till Expressen.