Skölj riset om du inte vill få i dig plast
En man håller upp ris på en marknad i Bangladesh. Australiska forskare varnar nu för att vi får i oss mikroplaster via ris, och att man bör skölja det innan tillagning. Foto: Spencer Platt/Getty Images


Australiska forskare rekommenderar nu alla att alltid skölja riset innan man tillagar det, för att undvika att få i sig mikroplaster. Det här står i deras studie, som är den första i världen som undersökt nivåer av mikroplaster i ris.

Huvudförfattaren till studien, Jake O'Brien, säger att man kan få i sig mellan tre och fyra milligram plast med varje portion ris. I snabbris, som processas mer än annat ris, var nivåerna fyra gånger så höga, enligt studien, som nyligen publicerats i tidskriften Journal of Hazardous Materials.

– Alla våra prover, oavsett vilken typ av förpackning de kom i, hade en del plast i sig, säger O'Brien till australiska 9News.

Skölj ordentligt

En annan analys som genomförts av University of Newcastle, också i Australien, avslöjade att människor får i sig omkring 2 000 mycket små plastbitar varje vecka. Det är tillsammans lika mycket som om man skulle äta ett kreditkort.

Enligt Jake O'Brien kommer plasten troligen in i riset genom att plastdelar i jordbruksredskap slits och små fragment lossnar.

– Eftersom riset blir kontaminerat innan det förpackas så gör det ingen skillnad om man köper det i plast- eller pappersförpackningar. Det hjälper inte att skaka det heller. Det enda som hjälper är att tvätta det, säger han.

Om man sköljer det ordentligt innan man tillagar det blir man inte bara av med den stärkelserika hinnan och olika sorters främmande ämnen, man minskar även plastföroreningarna med mellan 20 och 40 procent.

Förbättrade tillverkningsmetoder ledde till att plast började spridas allt mer efter andra världskriget.

Påverkan på hälsan

I en studie på plast i fisk och skaldjur från 2020 hittade Queensland Alliance for Environmental Health Sciences plastföroreningar i räkor, ostron och krabbor. Men de högsta plasthalterna fanns i sardiner, som man oftast äter hela, inklusive ben och inälvor.

Det har skrivits mycket om plast och dess effekt på människokroppens organ och hormoner, men förståelsen av ämnet är fortfarande begränsad, enligt O'Brien.

– Vi känner i nuläget inte till några hälsoproblem som uppstår av att man får i sig mikroplaster via maten, men vi vet att där det finns exponering finns det också något slags risk, säger O'Brien.

Enligt Center for International Environmental Law kan mikroplaster som tar sig in i människokroppen leda till många olika sorters påverkan på hälsan. Bland annat kan det leda till inflammation och cell- och vävnadsdöd, som i sin tur är kopplat till en rad olika hälsoproblem, såsom cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, inflammatoriska tarmsjukdomar, diabetes, reumatisk artrit, kroniska inflammationer, autoimmuna sjukdomar, degenerativa neurologiska sjukdomar och stroke.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.