Siljansringen – Wagners Rhenguldet som sagoopera i Dalamiljö


Det lilla operahuset Vattnäs Konsertlada utanför Mora är en sommarscen för opera och klassisk musik. Efter att ha framfört nyskriven svensk kammaropera som Silverfågeln, Kärlekskriget och Norrmalmstorgsdramat sätter Vattnäs Konsertlada i sommar upp Siljansringen – Wagners Rhenguldet i en tolkning med en uttalad ambition att locka såväl ungdomar och nya operabesökare som inbitna Wagnerälskare.

I Vattnäs kommer publiken att omringas av de jättar, dvärgar och gudar som befolkar Siljanstrakten efter att en meteorit för 560 miljoner år sedan skapade den krater som bildat en ring av sjöar, värdefulla mineraler och ett ovanligt vackert landskap – Siljansringen. Där möts nu gudar och Nibelungar i kampen om guldet och världsherraväldet, ett drama kretsande runt eviga frågor om etik och moral.

Med hjälp av en orkester bestående av drygt 30 musiker, ett sångarlag av högsta klass, dansare, statister och barn samt en mängd tekniska effekter förvandlas hela konsertladan till ett mystiskt skogsrike som hotas av gudarnas girighet.

– Vi vill göra en suggestiv och vacker saga, en fantasyopera i Dalamiljö, för att visa att vi verkligen menar allvar med vår önskan om att locka en ny och yngre publik, säger VD Göran Eliasson. Samtidigt är det ju en högklassig föreställning av Rhenguldet i sin helhet som inte lär göra en inbiten wagnerian besviken.

– Wagners kraftfulla musik, och särskilt hans epos Nibelungens Ring, är något som barn och unga förvånansvärt ofta tar till sig med glädje och fascination. Det är vår övertygelse att unga människor kan finna en enorm kraft och lockelse i operakonsten, säger hovsångerskan och Vattnäs konstnärliga ledare Anna Larsson.

Flera framstående svenska sångare rolldebuterar, bland andra Johan Schinkler som Wotan och Fredrik Zetterström som Alberich. Freja och Froh sjungs av de unga stjärnskotten Maja Frydén och Tobias Westman. Mest överraskande är kanske att Anders J Dahlin från Leksand, en av världens ledande barocktenorer som gjorde succé som Pygmalion på Drottningholm i somras, här Wagnerdebuterar som Mime.