loadingSalmonellainfektion orsakar bland annat magsmärtor, nu pågår ett nationellt utbrott. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Salmonellainfektion orsakar bland annat magsmärtor, nu pågår ett nationellt utbrott. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Salmonellautbrott spritt över landet

Hanna Odelfors och Marielle Theander Olsson

Det pågår ett nationellt utbrott av salmonella. Misstanken är att det orsakats av ett livsmedel som sålts brett över landet.

Totalt 54 personer i 20 olika regioner har drabbats av salmonellainfektion orsakad av bakterien Salmonella Typhimurium under perioden 17 september till 5 oktober, skriver Folkhälsomyndigheten (FHM) på sin hemsida.

– Det är ganska många som har drabbats och det är spritt i landet. Hur allvarligt det är vet vi inte riktigt, men det ser i dagsläget ut som att antalet nya anmälningar har gått ned en aning och att det finns indikationer på att det kan avta, säger Rikard Dryselius, utredare på FHM.

Salmonella

(TT)

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige varav de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingSalmonellainfektion orsakar bland annat magsmärtor, nu pågår ett nationellt utbrott. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT
Salmonellainfektion orsakar bland annat magsmärtor, nu pågår ett nationellt utbrott. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Salmonellautbrott spritt över landet

Hanna Odelfors och Marielle Theander Olsson

Det pågår ett nationellt utbrott av salmonella. Misstanken är att det orsakats av ett livsmedel som sålts brett över landet.

Totalt 54 personer i 20 olika regioner har drabbats av salmonellainfektion orsakad av bakterien Salmonella Typhimurium under perioden 17 september till 5 oktober, skriver Folkhälsomyndigheten (FHM) på sin hemsida.

– Det är ganska många som har drabbats och det är spritt i landet. Hur allvarligt det är vet vi inte riktigt, men det ser i dagsläget ut som att antalet nya anmälningar har gått ned en aning och att det finns indikationer på att det kan avta, säger Rikard Dryselius, utredare på FHM.

Salmonella

(TT)

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige varav de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025