Så undviker du att luras av falska "superbär"-produkter
Undvik fällorna med "superbär"-produkter och frossa istället i våra svenska bär som är rika på nyttigheter.


För att en produkt ska få använda orden "superbär", "superfrukt" eller "supergrönsak" krävs ett tydligt och godkänt hälsopåstående. Men enligt en ny granskning används ordet "super" godtyckligt i marknadsföringen. I Sverige har vi många nyttiga bär och att göra sina egen supermat är egentligen enkelt.

"Rika på antioxidanter" är ett vanligt påstående på produkter som innehåller så kallade superbär.

Men Uppdrag granskning har i sin undersökning hittat en instruktionsbok riktad till branschen för hur man lanserar nya superbär och superfrukter. Den tipsar om att använda populära hälsobudskap som "antioxidanter" för att få produkten att verka mer intressant för konsumenterna som kanske inte riktigt vet vad det betyder.

EU-godkänt hälsopåstående

Det finns ingen definition på "superbär". Men för att få ha texten på sin produkt krävs att man skriver ett godkänt hälsopåstående intill så att man får veta varför detta är extra nyttigt, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare vid Livsmedelsverket, till Uppdrag granskning.

Om man inte har ett hälsopåstående som är godkänt av EU, så får man inte marknadsföra sin produkt som "super". Och det ska vara lätt att hitta på förpackningen.

– Det ska man inte behöva leta efter, säger Astrid Walles-Granberg.

För den som vill köpa produkter med "superbär" är tipset att titta efter ett hälsopåstående på förpackningen.

Astrid Walles-Granberg, rådgivare vid Livsmedelsverket, tycker att konsumenterna har rätt att veta varför en produkt med "superbär" är extra bra.

Svenska bär

Superbär med spännande namn som açai, maqui och acerola växer i Sydamerika, på andra sidan jorden. Enligt marknadsföringen innehåller de särskilt stora mängder antioxidanter. Men hur står sig våra svenska bär?

När det gäller hälsofördelar av olika bär visar en studie på möss vid Lunds universitet dåliga resultat för "superbäret" açai när det handlar om reglering av viktuppgång. Däremot fick svarta vinbär, blåbär och lingon bra resultat. De kunde också visa flera hälsofördelar av lingon.

Antioxidanter tar hand om överskottet av fria radikaler i kroppen. Några av de ämnen som fungerar som antioxidanter är vitamin C, vitamin E, riboflavin och karotenoider. Men det finns andra ämnen i maten som också kan ha en antioxidativ verkan. I regel innehåller alla färgglada grönsaker höga halter antioxidanter. Men enligt Livsmedelsverket behövs mer forskning på området för att förstå vad som händer i kroppen.

Passa på att äta och plocka av våra svenska bär i sommar. Det är lokalt, billigt och nyttigt. Spara i frysen och häll sedan direkt i den varma gröten eller tina och lägg i yoghurten, eller mixa till smoothies. 

Fakta

Mängd vitamin C i svenska bär

Aronia 27.8 mg

Blåbär färska 8.1 mg

Blåbär frysta 5.0 mg

Lingon 7.9 mg

Nypon utan frön, torkade 270 mg

Svarta vinbär 150.4 mg

Tranbär 10.0 mg

 

Mängder per 100 g.

Källa: Livsmedelsverket