Så göder den moderna världen narcissismen – del 2
Våra urbana online-liv stimulerar ett sinnelag som förstör relationer och hotar arbetsplatser
Unga människor växer upp i en värld som uppmuntrar dem att vara själviska och hedonistiska. Foto: Shah Rukh Balouch/Pixabay


Det här är andra delen av två i artikelserien. Läs del 1 här. 

Ett uppblåst ego är ingen nyhet. Man har använt den gamla grekiska myten om Narcissus i århundraden för att utropa hans motbjudande uppträdande. Berättelsen handlar om en vacker, ung jägare som söker efter den perfekta partnern. Flera damer hänger honom i hälarna, men Narcissus ser dem alla som underlägsna.

Berättelsen slutar med att Nemesis, hämndens gudinna, leder Narcissus till en damm där han blir föräldskad i sin egen spegelbild, och dör ensam.

Liksom många andra äldre berättelser är myten om Narcissus en varnande saga. Den varnar för riskerna med att bli för självupptagen. Freud lånade berättelsen för att skapa begreppet narcissism – ett mentalt tillstånd som karaktäriseras av skamlös beundran av sig själv och en kronisk avsaknad av empati.

W Keith Campbell, psykolog inom området social-personlighet, forskare och professor i psykologi vid University of Georgia, säger att när han började studera narcissism för över 25 år sedan så fanns inget stort intresse för ämnet. På den tiden sågs det som en dammig, gammal psykoanalystisk term, med liten relevans på den tiden.

Men de senaste åren har intresset för begreppet exploderat med en mängd artiklar och böcker i ämnet.

Enligt Campbell befinner vi oss nu i en narcissistisk epidemi, eftersom många delar i det moderna samhället underblåser det. Hans senaste bok ”The New Science of Narcissism: Understanding One of the Greatest Psychological Challenges of Our Time—and What You Can Do About It,” pekar på olika sätt som den moderna kulturen göder detta beteende.

Här svarar Campbell på frågor om bland annat empati, relationer och hur vi som föräldrar kan hjälpa våra barn att undvika att bli narcissister. 

Frågor och svar

Epoch Times: Jag har hört flera skräckhistorier från människor som har haft narcissistiska partners, så man skulle kunna tänka sig att det här vore en personlighetstyp man vill försöka undvika. Men du säger att fallet är det motsatta. Så vad gör narcissister så attraktiva?

Campbell: I vår kultur, när vi börjar dejta så letar vi efter action-orienterade drag; människor som är självsäkra, sociala och utåtriktade. De kommer fram och presenterar sig själva. De försöker få kontakt. De här dragen är kopplade till narcissism. Man kan också vara självsäker och vara en jättefin person, men de här dragen är även en del av grandios narcissism.

Som standard brukar man börja en relation med att dejta och sedan växer närheten med tiden. Man börjar med den action-orienterade delen och rör sig vidare till omsorg och gemenskap. Man lär känna varandra och sedan blir man mer intima känslomässigt.

Men den här övergången sker egentligen inte lika tydligt med narcissister. I början är de spännande och jätteroliga. Sex månader senare börjar du tänka på framtiden och vill komma till den intima delen av relationen. Men narcissisten vill hålla det ytligt, hålla det roligt och fortsätta att få vad han vill av det. Det är då saker och ting börjar falla isär.

Det är jättesvårt eftersom ingen går med en t-shirt som säger ”Jag är narcissist” när man är ute på krogen. De säger aldrig ”Jag kommer att få dig att bli förälskad i mig och sedan ska jag göra dig till ett vrak. Och sedan ska jag få dig att tvivla på dig själv och tro att du inte kan bedöma människor.”

Om du träffar en rolig, spännande och social person, så är det svårt att veta hur det kommer att bli. Du måste verkligen få tag i deras historia. Jag tror att tidigare beteende är det som bäst kan förutsäga framtiden.

Epoch Times: En narcissist är någon som saknar empati. Men varför behöver vi empati? Vad är det för fel med att bara ta hand om sig själv?

Campbell: Problemet är nivån där det här sker. När man är självisk, hedonistisk, och gör precis det man vill hela tiden, så blir man impulsiv. Man begår brott. Man blir av med sina relationer. Så småningom vill människor helt enkelt inte vara med en, eftersom man alltid tänker på sig själv.

Det finns ofta en gräns där man måste offra sina egna önskningar för laget eller för familjen. Men vad man får är att man får vara del av en grupp.

Det handlar om att byta en del av ens indivuella önskningar mot gruppens förbättring. Det är bra både för en själv och gruppen i det långa loppet.

Så om jag är med i ett fotbollslag så betyder det att jag blir en lagspelare. Jag stöttar andra när de gör mål och passar till andra så att de kan lägga ett skott. I det långa loppet är fördelarna för mig mycket större än om jag bara är helt självisk. Ibland, om man är en riktigt stor talang, så kan man komma undan med det ett tag. Men så småningom vill folk inte ha en i sitt liv.

Det handlar om att byta en del av ens indivuella önskningar mot gruppens förbättring. Det är bra både för en själv och gruppen i det långa loppet. Det här är klassisk social teori, men man måste släppa någonting man gillar för att få någonting mer. Om man lever för sig själv så får man inte så mycket. Man får ett mycket begränsat liv.

De människor som varje dag gör vad de vill är inte lyckliga. Man kan titta på data: människor som är impulsiva är inte glada, eftersom de förstör allting.

"En legend i mitt eget sinne"

Epoch Times: Sociala medier får ofta skulden för att göra oss mer självcentrerade, men du nämner en annan kulturell trend som bidrar; fantasirollspel. Hur stimulerar det narcissism?

Campbell: När jag läste på college kunde man bli lagkapten i fotboll, men i övrigt fanns det inte så många möjligheter att vara cool. Men man kunde vara en del av en grupp och det var bra.

Nu har vi skapat en kultur där alla tycker att de är fantastiska, men vi har en värld där möjligheterna att vara fantastisk faktiskt fortfarande är väldigt begränsade. Så vi byggde upp de här andra områdena där människor skulle kunna få aktning, som Instagram, eller spel för flera spelare. Det här är som heltidsjobb där människor verkligen kan bygga upp sin status.

I de här fantasivärldarna får folk många av sina narcissistiska behov tillfredsställda. Det är förstås inte bara narcissism, det kan också vara kreativt. Men det verkar vara en del av det.

Frasen ”En hjälte i ditt eget sinne” handlar om att skapa ett narrativ av sig själv. Och de här fantasirollspelen ger en en verklig plats att göra det. Man behöver inte längre vara chef, välmeriterad advokat eller lagkapten för fotbollslaget. Det finns ett större utrymme för folk. Det öppnar upp potentialen för status och aktning som inte fanns där innan.

Det är mycket roligare för mig att gå och surfa och bara njuta av det, än att ta ett gäng bilder av mig själv när jag surfar och visa för folk hur cool jag är.

Epoch Times: Vad kan föräldrar göra för att undvika att barnen blir narcissister?

Campbell: Först och främst, var en bra förebild. Var en ordentlig människa. Älska dina barn.

Den andra saken jag brukar ta upp är, eftersom föräldrar alltid vill ha något att lägga på minnet, MPA.

M står för Medkänsla. Lär dem empati, eller visa det åtminstone själv. Man kan vara självupptagen, men så länge man har lite medkänsla, så kommer man inte att vara en katastrof.

P står för Passion. Om man låter människor hålla på med aktiviteter eller sysselsättningar som de verkligen har passion för. Sådant som barn håller på med – dans, sport, konst – här är inte egot inblandat så mycket. Det handlar mer om att vara i ett flöde, inre motivation, och glädje. Det är mycket roligare för mig att gå och surfa och bara njuta av det, än att ta ett gäng bilder av mig själv när jag surfar och visa för folk hur cool jag är. Öppna upp för den där passionen hos barnen och låt dem bara njuta av vad de gör.

A står för Ansvar. Det här handlar om att ta ansvar för dina handlingar, bra eller dåliga, och inse att du är ansvarig för resultatet. Förmågan att ta ansvar gör det möjligt att engagera dig på ett verkligt sätt med världen. När saker och ting går bra så får du beröm, och när saker och ting går dåligt, så får du skulden. Och med tiden kan du utveckla självaktning av det. Om du kan se när du lyckas eller misslyckas, så kan du veta vem du är. Du vet vad du är bra på; du vet vad du är dålig på.

Jag tror på naturliga konsekvenser. Om du är ute och surfar och misslyckas, så får du vågen över dig. Ingen säger till dig att du är en dålig människa. Du bara sugs med i vattnet och det vill du inte vara med om igen.

Det är en lärandeprocess, men det finns ingen annan med. Det är bara naturen eller verkligheten som lär dig. Jag tror att det är väldigt viktigt att människor får båda fötter på jorden. Jag slås omkull av vinden så gör det mindre känslomässig skada än om jag slås ner av en annan person. Man kan lära sig mycket.

Jag sätter hela tiden mina barn i situationer som har naturliga konsekvenser. Barn tycker det är så spännande, eftersom de kan lista ut hur de kan vinna eller förlora. De kan bli duktiga väldigt snabbt, och egot är egentligen inte inblandat eftersom det inte finns någon som bedömder dem. Det är bara de.

Epoch Times: Om man upptäcker att man har en narcissist nära sig på arbetet eller i en personlig relation, hur ska vi göra då?

Campbell: Mycket beror på maktstrukturen i relationen. Du vill vara säker på att de inte har kontroll över dig. Så mycket det går behöver du skydda dig själv. Om det är på arbetet kan de komma efter dig. Så du behöver dokumentera allt och prata med HR. Gäller det familjen så behöver du ta reda på var dina besparingar finns. Se till att verkligen ta reda på relationens struktur och se till att du inte är sårbar.

När du sedan känner dig trygg och inte är i en position där du kan skadas, så går det bra att bemöta dem direkt. Om du har en narcissistisk chef, ta reda på var du står i företaget, bygg allianser och sedan kan du ha en diskussion om mycket specifika beteenden som du har problem med. Säg inte till din chef att du tycker att han är en narcissist. Gå inte in i det med ilska. Du kanske tycker att det låter som en bra idé att säga det rakt ut, men det kanske inte är det.

Jag vill inte skrämmas, men jag har hört så många berättelser att jag verkligen tror på att se till att först ta hand om sitt. De här människorna är så manipulativa och du kommer aldrig att vinna. Du kan aldrig utmanipulera din narcissistiska respektive. Det är mycket viktigt att ta dig tid att skydda dig själv.

Följ Conan på Twitter: @ConanMilner

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.