Så fick Kina Sverige att mildra kritiken mot brotten

Mänskliga rättigheter: Diplomatisk påverkan

Det tidigare ambassadrådet Shan Gao, född 1946, har skrivit en biografi om sin uppväxt i det fattiga Kina och sitt liv som diplomat i bland annat Stockholm. Foto: Bokens omslag


Ekonomiska uppgörelser och diplomatiska påtryckningar fick på 1990-talet den socialdemokratiska regeringen att mildra kritiken mot Kinas människorättsbrott. Detta hävdar ett tidigare kinesiskt ambassadråd i sina memoarer.

I boken ”Från lantpojke till seniordiplomat – en spännande berättelse”, redogör Shan Gao för sitt händelsrika liv. Han växte upp i en fattig familj på den kinesiska landsbygden, men lyckades utbilda sig och göra karriär. Han fick med tiden flera höga diplomattjänster i bland annat Sverige, som representant för det kinesiska utrikesdepartementet, som helt kontrolleras av Kinesiska kommunistpartiet. Han arbetade under flera perioder vid den kinesiska ambassaden i Stockholm och även på konsulatet i Göteborg.

Shan Gao intresserade sig mycket för den svenska socialdemokratin, som han ansåg utgjorde ett föredömligt exempel på den väg som han menade att Folkrepubliken Kina borde ta för att bli en bättre fungerande stat. Han fascinerades även av Astrid Lindgrens sagor och översatte Emilböcker till kinesiska.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!