SMHI: Ovädret är i full gång
Paraply kan vara bra att ha med sig om man befinner sig i Götaland. Foto: Johan Nilsson/TT-arkivbild


Kraftiga skyfall kommer att dominera i större delen av Götaland under dagen. Det lågtryck som har sett ut att röra sig västerut vänder nedåt i en båge och kommer under dagen att komma tillbaka över södra Sverige.

– Ovädret är i full gång, det har varit en hel del regnskurar och åska där det dragit fram, säger Ibrahim Al-Mausawe, meteorolog på SMHI.

Under tidiga tisdagsmorgonen beräknas lågtrycket nå Västkusten och Göteborg för att sedan röra sig mot Dalsland och Värmland och vidare mot Norge.

Men den som hoppas kunna fälla ner paraplyet får tänka om. Hoppet om en blåare himmel över Sverige hinner knappt tändas innan det släcks igen. Lågtrycket rör sig i en båge och kommer att lämna Norge för Kattegatt och Danmark – och tillbaka över Götaland för att under slutet av dagen ha sitt centrum över Östersjön, inte långt från Gotland.

– Det kommer att nå Gotland under kvällen och natten. I morgon onsdag försvagas det allt mer och ligger då över östra Svealand innan det fortätter mot Baltikum, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Ovädret såg under morgonen ut att åter främst drabba Skåne, där SMHI fortsatt varnar för risk för kraftiga skurar under eftermiddagen. Lågtrycket för även med sig högre vindhastigheter på södra delarna av Östersjön, där ett område mellan Bornholm och Gotland kan räkna med kulingvindar.

Lugnast i landet är det i Norrland. Lugnast men inte nödvändigtvis mycket torrare.

– Det är ingen större dramatik där. Det är lite skräpväder över mellersta Norrland med regn, men i stort är det stabilt och normalt höstväder över hela Norrland, säger Ibrahim Al-Mausawe.

(TT)